Продължава разследването на хакерската атака срещу сайтовете на редица институции

...
Продължава разследването на хакерската атака срещу сайтовете на редица институции
Коментари Харесай

Продължават проверките след хакерската атака срещу президентството

Продължава следствието на хакерската офанзива против уеб страниците на редица институции у нас, сред които тези на президенството, няколко министерства, Националната организация за приходите и Конституционния съд.

От главна дирекция  " Борба с проведената престъпност " оповестиха, че няма нерегламентиран достъп до персонални данни след атаките. Оттам допълват, че отдел " Киберпрестъпност " на дирекцията, дружно с други способени структури, прави инспекция и подхваща взаимни ограничения за обезвреждане на хакерски офанзиви от типа " Отказ от услуга " /DDoS. Въпросните офанзиви не засягат наличието на интернет уеб страниците, а единствено затрудняват достъпа до тях.

По думите на основния прокурор Иван Гешев офанзивите идват от град в Сибир.

" Атаката е от град Магнитогорск. Софийската градска прокуратура е упълномощила инспекция, работи се взаимно с сътрудниците от ГДБОП и ДАНС. Тук не е подложена на хакерска офанзива институцията президентство и уеб сайтът на Президентството, а българската страна и то българската страна като част от европейското семейство, тъй като обект на тези хакерски офанзиви са голям брой министерства, в това число Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата, Конституционния съд ", сподели Гешев, представен от БГНЕС.

" Българската прокуратура ще си свърши работата да отбрани българския народен интерес и интереса на евроатлантическите ни сътрудници ", добави основният прокурор.

Директорът на Националната следствена работа Борислав Сарафов удостовери, че хакерската офанзива е осъществена от съветския град Магнитогорск.

" Работата по проблема е предоставена както на ГДБОП, по този начин и на ДАНС и на новосъздадения отдел по киберпрестъпност в Национална следствена служба. Съвместно с сътрудниците и благодарение на профилирания програмен продукт, с който разполагаме, имахме опция да проследим зародиша на офанзивата. Дали е едно лице или група хакери, дали е държавна конструкция или ведомство, което желае да навреди на българската страна, ще установим в хода на нашето следствие ", съобщи Сарафов.

Той напомни, че това е следващ случай на хакерска офанзива от чужбина против български институции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР