Продължава работата по стратегията за лозаро-винарския сектор, съобщават от Министерството

...
Продължава работата по стратегията за лозаро-винарския сектор, съобщават от Министерството
Коментари Харесай

Продължава работата по стратегията за лозаро-винарския сектор

Продължава работата по тактиката за лозаро-винарския бранш, оповестяват от Министерството на земеделието.  Заместник-министър Явор Гечев посочи, че към момента се чакат мнения, отзиви и оферти на сектора, а документът ще бъде финализиран, едвам  когато по текстовете има единодушие от всички.

Анализът на агроминистерството демонстрира, че ползата към бранша нараства годишно, въпреки и постепенно. Например, през 2019 година записаните винопроизводители у нас са били 282, а през 2020-а те са 311. А положителната вест досега е, че и задграничните вложители влизат в сектора и развиват бутикови винарни и артикули.

Кризисната 2020 година донесе и проблеми за промишлените предприятия в бранша. Те са преработили 129 760 тона грозде, като това количество е с 6.6% по-малко от модифицираното през 2019 година и с 30% под модифицираното през 2015 година. Като резултат през предходната година са създадени 756 225 хектолитра вино. Това количество е с 12% по-малко от създаденото през 2019 година и е продължение на отрицателната наклонност през последните години. Допълнително във винарните у нас са създадени 1668 хектолитра плодови виновност и 66 669 хектолитра гроздова отплата.

Няколко ограничения бяха създадени в поддръжка на лозаро-винарския бранш. Трудностите с продажбите на своите артикули, направиха компаниите малко по-иновативни. Наред със свитите обичайни канали за връзка с потребителите, някои от тях разшириха, а други направиха първите стъпки, за развиване на електронната търговия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР