Продължава проблемът със стотиците тежкотоварни автомобили, блокирани на границата ни

...
Продължава проблемът със стотиците тежкотоварни автомобили, блокирани на границата ни
Коментари Харесай

Над 500 камиона чакат от турската страна на ГКПП "Капитан Андреево"


Продължава казусът със стотиците тежкотоварни коли, блокирани на границата ни с Турция. Над 500 хладилни камиона чакат сега от турската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Обработката на документите им ще отнеме 2 дни, съобщи през днешния ден заместник-министърът на земеделието Иван Христанов след среща с турските превозвачи.

Проблемът с прекосяването на хладилните камиони през турско-българската граница стартира откакто страната приключи контракта за наем на частната компания, която стопанисва над 10 години лабораторията за проучване на пестициди и реализира връзката сред превозвачите и БАБХ.

В момента пробите пътуват до референтната лаборатория в София. Според заместник-министъра от частната компания саботират обработката на документите, съгласно шефа на частната компания се вършат опити да му се отнеме бизнеса.

Проблемът с прекосяването на хладилните камиони с плодове и зеленчуци от Турция към България ще се реши до дни, даде обещание заместник-министър Иван Христанов.

„ Най-големият проблем сега е, че има единствено един оператор, този монопол би трябвало да бъде преустановен “, сподели Иван Христанов.

Вече има декларирано предпочитание от още 4 компании, които да реализират връзката сред превозвачите и Българската организация за сигурност на храните. Лабораторията обаче ще бъде държавна. До оборудването й пробите ще пътуват до София и ще костват с 84 лв. повече.

„ Защото сме очевидци по какъв начин се лишава един бизнес, виждате страната какъв безпорядък сътвори не може да го ръководи този развой и чакам до месец да се появи нова компания “, сподели шефът Васил Димитров.

„ Да изчакаме няколко месеца и да забележим дали в действителност се прави в изгодата на някой различен загадъчен индивид “, съобщи Иван Христанов.

И двете страни се заканиха да търсят правата си в съда, а в студиото на „ Лице в лице “ депутатът Росен Костурков от " Продължаваме промяната " приказва за отказания рушвет към шефа на Агенцията по храните, който бил, с цел да не трансформира обстановката на границата.

„ Подкупът, който е бил препоръчан е от изненадващо лице – човек, който е почитан, някогашен народен представител. Има и второ предложение. Новото е за 6 милиона на година, предходното беше за 100 000 лева Легалният бизнес е от порядъка на 10 млн. лева на година. Всеки може да сметне “, съобщи Росен Костурков.

За първата оферта показа пред bTV самият шеф Христо Даслкалов преди седмица. Междувременно камионите чакат с дни.

От Министерството на земеделието към този момент са изпратили нотариална покана до частната компания да освободи пространствата, тъй като съгласно тях договорът за наем е незабележим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР