Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването

...
Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването
Коментари Харесай

ДБ питат защо не се чисти коритото на Марица

Продължава незаконното безучастие на община Пловдив във връзка с почистването на коритото на река Марица. След повече от две години задаване на въпроси, отговори от Община Пловдив – виновна за положението на коритото на реката в границите на града, няма.

По последните данни на Областна администрация, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите рискови места в региона при вероятно ново огромно водно злополучие.

Това декларират общинските съветници от Демократична България на сесията през днешния ден и питат:

Ще бъде ли почистено коритото на река Марица в мандата на кмета Здравко Димитров ще питаме още веднъж от Демократична България Пловдив на сесията на Общински съвет в четвъртък. Въпросът е още по-актуален на фона на водното злополучие в други елементи на страната, където възобновяване на вредите ще продължи най-вероятно, по образеца на Карловския район, с години.

Ето какво още споделят те:

След намесата на Демократична България Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да разпореди поредно, посредством непосредствено възлагане, почистването на една и съща компания.

След обещанията, че ще бъде готова и извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки, с която най-сетне да се почисти коритото на реката, чието положение фрапантно се утежнява в последните години, това беше направено през предишния ноември, само че от този момент средствата, отпуснати от предходното служебно държавно управление в размер на 1,5 милиона лв., са неусвоени.

От Демократична България Пловдив продължаваме да настояваме, че неналичието на действителни дейности от страна на кмета Здравко Димитров и екипа му граничи с незаконно безучастие, поради действителната опасност от заливане на града при огромно количество вода.

Затова внасяме запитване със следните въпроси:

1. Кога ще стартира да се извършва оповестената от Община Пловдив социална поръчка за почистването на река Марица и какви са аргументите това до момента да не е реалност?

2. Предвиденият за разчистване в поръчката сектор от 4333 метра от реката подсигурява ли, че с неговото разчистване заплахата от наводнения ще бъде отстранена?

3. Какво се случва с отпуснатите от предходното служебно държавно управление средства за застраховане на публичната поръчка?

4. На какъв стадий е обследването на проводимостта на реката и правене на повсеместен план за почистването на крайбрежията и речното коритото на Марица в регулацията на Пловдив?
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР