Продължава поскъпването на цигарите. Само за последния месец те са

...
Продължава поскъпването на цигарите. Само за последния месец те са
Коментари Харесай

Продължава поскъпването на цигарите

Продължава повишаването на цигарите. Само за последния месец те са поскъпнали с 1.5%, което за кутия, струваща приблизително 5 лв., е нарастване с към 7 стотинки.

Прогнозата за тютюневите произведения е да не престават да нарастват поради въведените по-високи акцизни ставки, които влязоха в действие от началото на март.

През първото тримесечие на 2023 година междинната работна заплата се увеличи номинално със 17.3% на годишна база. Този ритъм бе непосредствен до регистрирания през последното тримесечие на 2022 година, написа в месечния преглед на Министрество на финансите.

Най-съществено повишаване на заплатите беше регистрирано в произвеждане и систематизиране на електрическа енергия (26.9%), превоз (25.2%) и строителство (20.5%). В изискванията на закъснение на темпа на инфлация, действителният напредък на приходите от труд се форсира до 3.4% на годишна база. Последният беше в сходство с по-благоприятните оценки на потребителите за актуалното и предстоящото им финансово положение.

Месечната инфлация съгласно ХИПЦ през април бе 0.5%, като сезонните фактори имаха водещо въздействие за ценовата динамичност през месеца. Цените на услугите се покачиха с 1.2% по отношение на март и имаха максимален принос за повишаването на общия показател. Във връзка с Великденските празници билетите за интернационалните полети нарастнаха с съвсем 54%, а услугите по настаняване – с 2.4%.

Цените на неенергийните промишлени артикули се покачиха приблизително с 1%, откакто тези на облекло и обувки набъбнаха с 5% при започване на пролетно-летния сезон. От друга страна, за трети следващ месец енергийните артикули поевтиняха – с 1.3%, главно по линия на по-ниските цени на моторните горива. При цените на храните бе записано минимално покачване от 0.1%.

Данните от Наблюдението на работната мощ демонстрираха, че възобновяване на пазара на труда, следено през 2022 година, продължава с положителни темпове и през първите три месеца на 2023 година, написа бТВ. Заетите (15-64 г.) означиха годишен растеж от 1.7%, а коефициентът на претовареност бе 70.4%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР