Продължава по-хладното майско време и така ще бъде чак до

...
Продължава по-хладното майско време и така ще бъде чак до
Коментари Харесай

Още и още пролет с превалявания чак до началото на юни

Продължава по-хладното майско време и по този начин ще бъде чак до края на месеца, демонстрират средносрочните синоптични модели.

Ще продължат и преваляванията от дъжд, като в обособените дни те ще бъдат основно следобяд, само че в средата на тази седмица ще забележим превалявания и през нощта и заран.

Средноденонощната температура в региона на София остава по-ниска от нормалната за този интервал на годината, с към и малко над 2 градуса, което демонстрира, че този месец май ще е един от най-хладните в последните 25 години.

След топлата зима и топлия април, не щеш ли природата си взима своето и възвръща равновесието, като прави май по-хладен от нормалното.

Средносрочните прогнози демонстрират, най-малко за момента, че и до края на месеца характера на времето няма да се промени значително и ще остане по-хладно и с повече превалявания.

Трудно се предвижда къде тъкмо и по кое време тъкмо ще вали при такава синоптична обстановка, само че по това време на годината елементарна това се случва по конвективни порцеси в следобедните часове и основно над планинските региони.

В идващите дни, по данни на синоптичните модели, повече нестабилна ще е атмосферата надзападните и централните планински региони.

Там, с висока възможност, през идващите дни, се чака развиването на гръмотевични стихии и превалявания тук-там. При такава синоптична конюнктура е допустимо да вали проливно на обособени места, а в съседство може и капка дъжд да не падне.

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за съответния ден, тъй като тези процеси се развиват бързо и мъчно се предвиждат авансово.

И на 24 май времето остава несигурно, опцията за валежи се резервира. Трите почивни дни в края на седмицата също ще бъдат под въздействието на относително нестабилна атмосфера. Към края на седмицата е допустимо повече превалявания да забележим и на изток, поради по-ниско налягане над Северна Турция и Черно море. Остава и относително по-хладно, поради продължаващия транспорт на въздухот изток и североизток.

Според прогнозите, с несигурно време, ще изпратим май, а и началото на юни евентуално няма да се разграничава доста от времето, което към този момент познаваме.

В Европа времето също няма да е горещо. Топлинни талази не се предвиждат, пролетта продължава. В обособени региони на Северна Русия и Скандинавския полуостров ще бъде по-топло от нормалното.

Глобалната приземна температура остава непроменена - 14,61 градуса, с 0,61 грудаса по-висока от признатата за норма температура от 14 градуса. Източник: temperature.global
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР