Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ Козлодуй и Държаната корпорация

...
Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ Козлодуй и Държаната корпорация
Коментари Харесай

Петкова: Разчитаме на партньорство с Росатом по всички етапи за АЕЦ Белене

Продължава отличната взаимна работа сред АЕЦ " Козлодуй " и Държаната корпорация " Росатом " в осъществяване на програмата за рационализация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния шеф на " Росатом " Алексей Лихачов, която се организира в границите на XI-я Международен конгрес " Атомекспо 2019 " в гр. Сочи, Русия.

 © Архив/БГНЕС
Министър Петкова срещна представителите на " Росатом " с стадия, на който се намира процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ " Белене ".
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Предстои издание на документите в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще осведомяваме документално заинтригуваните компании, че 90-дневният период за подаване на заявки е почнал.
" Национална електрическа компания " ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на плана, добави Петкова. Получено е мнение от Агенцията за нуклеарно контролиране, с което се удостоверява валидността на издадените досега позволения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде опция на евентуалните вложители да разполагат с цялостната информация по плана.

По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация " Росатом " на всички стадии от реализацията на плана АЕЦ " Белене ". Двете страни ще продължат дейния си разговор във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически вложител.

По-рано министър Петкова беседва и с представители на американската компания " Дженерал Електрик ". От тяхна страна беше доказан ползата им за присъединяване в АЕЦ " Белене " като снабдител на част от оборудването и инженер по плана. " Дженерал Електрик " би могла да сътрудничи и при обезпечаването на част от финансирането за плана, стана ясно по време на срещата.
 Заявки на вложители за АЕЦ „ Белене “ ще се одобряват от началото на май Заявки на вложители за АЕЦ „ Белене “ ще се одобряват от началото на май
Заявления за присъединяване в процедурата за АЕЦ „ Белене “ ще се одобряват през май, когато тя ще бъде оповестена в формалния вестник на Европейския съюз, съ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР