Продължава обиколката на Румен Радев в страната и срещите му

...
Продължава обиколката на Румен Радев в страната и срещите му
Коментари Харесай

Радев: 9% ДДС върху хляба е стратегическо решение, кабинетът да се вслуша в производителите

Продължава обиколката на Румен Радев в страната и срещите му с бизнеса. В Добрич президентът беседва с представители на хлебопроизводителите.

"Призовавам държавното управление незабавно да прегледа казуса с хлебопроизводството и да се вземат неотложни ограничения ", сподели пред публицисти Радев.

„ За българина цената на хляба е изключително сензитивна тематика. За нас хлябът не е просто стока, а е обвързван надълбоко с полезностите, с нашите обичаи. От това по какъв начин се оправяме с тази цена зависи въобще по какъв начин се оправяме с икономическата и енергийната рецесия “, разяснява Румен Радев.

По думите му неотложните ограничения са свързани освен с директна финансова помощ, имат изчерпателен темперамент и не всичко опира до пари.

„ Опира и до това да се вземе решение по какъв начин да се борим по-ефективно и със сивата стопанска система. Виждате, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на Данък добавена стойност към този момент изостава “, сподели още президентът, уточнявайки, че „ не желае да влиза в периметъра на решения на държавното управление “ и това е техен ангажимент и отговорност.

„ Но моят апел е държавното управление и Народното събрание да се вслушат в хората, които създават самун “, добави Радев.

Според него диференцирана ставка и 9% Данък добавена стойност единствено върху хляба е стратегическо решение и може да докара до изсветляване на производството, както и до ефикасна битка със сивата стопанска система.

„ Може да се намерения и за разширение на обсега на мярката "60/40 ", тъй че по-големи предприятия за самун също да могат да се възползват от нея. Критично значимо е държавното управление да откри добър разговор с огромните търговски вериги и да има отбрана на българския производител “, на мнение е президентът.

Само две страни – Дания и България, са с закрепена ставка на Данък добавена стойност за всичко, с дребни изключения, напомни той.

„ Трябва повсеместен спор, а не просто за обособени групи артикули. Трябва спор за промяна на данъчната система, тъй че да обезпечи стопански растеж и условия за понижаване на големите неравенства в България “, добави Румен Радев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР