Продължава недоволството срещу пробива до Водна палата в Пловдив. Десетки

...
Продължава недоволството срещу пробива до Водна палата в Пловдив. Десетки
Коментари Харесай

Пловдивчани на протест тази сутрин срещу пробива до Водна палата

Продължава недоволството против пробива до Водна палата в Пловдив. Десетки души се събраха тази заран, с цел да изразят недоволството си против плана за 10 милиона лв.. Пловдивчани се афишират срещу смяната на придвижване на колите и пешеходците, както и сечта на дърветата в региона.
Прочетете още
Над 1600 души са се присъединили в подписката против плана до този миг. 

Проектът на община Пловдив планува кръстовището да стане на две равнища, а в този момент съществуващото кръгово придвижване да бъде отстранено. Строителните действия към този момент са почнали.

„ Този пробив е доста рисков за живеещите към него. При разкопаването ще излязат подпочвени води. При изсмукването им ще се разместят пластове, които в този регион са пясъчни и наносни. Кой ще ме обезщети, като ми падне къщата? Кой ще отбрани мен и моите деца? Защо нищо не се разиска и нищо не се видя? Защо крият плана? Искаме бистрота. Ще бъдат изсечени 63 дървета, които са предпазени по „ Натура 2000 ”. Ще бъде унищожена и площадка, която е направена с европейски средства и за разрушаването ѝ ще бъдат плащани неустойки ”, съобщи една от протестиращите пред Нова телевизия.

Живеещите наоколо до реката се опасяват, че домовете им може да се срутят.

“Когато стартират да копаят около брега на реката, ще излязат подпочвени води. При изсмукването им ще се разместят пластовете наноси и пясък. След това всичко ще стартира да се свлича към реката ”, разяснява ядосана от пробива пловдивчанка пред БТВ. Възрастната жена се тормози, че домът ѝ може да се срути, защото живее в една от първите кооперации до брега.

“Кой ще ни обезщети нас, като ни паднат къщите ”, пита тя пред един от плакатите, гласящи " Спрете пробива ".

Сред протестиращите е и проектант Чавдар Тенев. По неговите думи от общината не са се допитали към камарите на архитектите и инженерите по отношение на плана за пробива на Водната палата. Тенев изясни, че действително има опасности от суфозия и свлачища. “От обсъжданите разновидности за решение на проблемите с трафика тук, съгласно мен най-хубавият е кръговото. Може да се намерения по какъв начин да се усили пропускваемостта му ”, разяснява архитектът.

Припомняме, че планът планува премахването на кръговото кръстовище на второто равнище,  като няма да бъдат разрешени левите завои. Също по този начин немалка част от облагороденото пространство по бул. „ Марица – юг ” ще бъде отстранено поради плана, а десетки дървета изсечени.

Все още планът не е показан обществено, въпреки поръчката на Община Пловдив, че „ всеки може да го види ”. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев съобщи, че строителното позволение не е обжалвано, а има две групи недоволни от пробива – едната напълно срещу, а другата е против премахването на левите завои. Според него има опция да се преработи плана, само че това ще коства доста повече пари, както и ще се забави работата.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР