Продължава международният отзвук на случващото се у нас. Вчерашните масови

...
Продължава международният отзвук на случващото се у нас. Вчерашните масови
Коментари Харесай

България - една от темите в международните агенции

Продължава интернационалният отзив на протичащото се у нас. Вчерашните всеобщи демонстрации привлякоха вниманието на реномирани издания и осведомителни организации. Ето и някои от тях:

.


RT: 60 задържани, след експанзия на най-големият антиправителствен митинг в България от последните два месеца

Хиляди хора заляха улиците на българската столица София в сряда и желаеха оставката на дългогодишния министър председател Бойко Борисов. Демонстрациите бяха опетнени от конфликти сред протестиращи и полиция.

Протестите пред постройката на Народното събрание започнаха спокойно. Гражданите развяваха флагове и скандираха “Оставка!” и “Мафия” - лозунги, свързани с обвиняванията за близостта на премиера с авторитетни олигарси.

По мрачно обаче някои се пробваха да нахлуят в постройката на Народното събрание, която се охраняваше от тежко въоръжени чиновници на реда. Демонстрантите хвърляха бомбички и други предмети, измежду които отпадък, яйца и ябълки. Клатени бяха и полицейски коли, като против униформените е пръскано и с пикантен спрей. Ранени са стотици служители на реда.

Полицията отмъсти, като разположи водно оръдие и извърши над 60 ареста. 45, измежду които и чиновници на реда, са били прегледани в болница, съгласно формалната информация.

Демонстрацията в сряда беше най-голямата от експлоадирането на антиправителствени митинги в страната преди два месеца. Протестът се състоя в същия ден, в който депутатите се върнаха на работа след лятната отмора, с цел да обсъдят конституционните промени, препоръчани от Борисов.

Опозицията отхвърли предлагането с претекста, че министър председателят, който е на власт към този момент трети мандат, се пробва да употребява гласуването на ремонти, с цел да удължи престоя си на поста. Те упорстват Борисов да си тръгне от поста, защото не е съумял да се бори с корупцията, която тормози страната и попречва икономическото развиване.

.

Euronews: Протестите в София не престават, след насилието по-рано на фона на дебатите за промени в конституцията

Антиправителствените митинги продължиха и в сряда вечерта. Това са най-големите демонстрации след експлоадирането на митингите преди два месеца. Недоволството е против държавното управление.

По-рано същия ден жители се пробваха да пробият полицейския кордон, който обграждаше постройката на Народното събрание. Всичко се случи на фона на полемиките за промени в главния закон на страната.

При конфликтите пострадаха няколко души. Полицаи пръскаха с пикантен спрей, откакто жители хвърляха бутилки, камъни, яйца и отпадък. Десетки са откарани в болница, има и задържани.

Гражданите са недоволни от препоръчаните промени и се притесняват, че това е опит премиера Борисов и кабинетът му да останат на власт до изборите през март идната година.

Георги Даракчиев, един от потърпевшите жители, декларира: Всичко, което желаеме да реализираме, е народна власт. Толкова е просто”.

Междувременно президентът Румен Радев преповтори апела си за оставката на държавното управление и съобщи пред законотворците, че това е единственият излаз от актуалната политическа рецесия. Държавният глава упрекна Борисов и основния прокурор Иван Гешев във връзки с проведената престъпност.

Въпреки по-ранните изказвания, че ще се отдръпна, министър председателят Борисов твърди, че дава отговор на настояванията на протестиращите за рестарт на политическата система с предложенията за промени в конституцията.

.

Ройтерс: Хиляди протестиращи против държавното управление на България - в битка с полицията

Хиляди жители се събраха пред постройката на Народното събрание в столицата в сряда. Това са най-големите демонстрации от експлоадирането на антиправителствените митинги в столицата. Демонстрантите упорстват за оставката на премиера Бойко Борисов.

Напрежението набъбна в късните часове на вчерашния ден, откакто някои протестиращи хвърлиха над 100 бомби и самоделни взривни устройства по полицията. Служители на реда донесоха и водно оръдие и оформиха кордон на площада. Арестувани са към 60 души, оповестиха от управляващите.

Лидерите на митинга приканиха за мирни демонстрации и обявиха, че провокатори са виновни за нападенията над служителите на реда. По-рано в сряда имаше напрежение сред жителите и полицията, която напръска с пикантен спрей стачкуващите и задържа 35 души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и отпадъци. Клатиха полицейски коли и пръскаха с пикантен спрей. Пострадали са към 100 чиновници на реда, съобщи началникът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. Говорители на Спешна помощ обявиха, че 45 души, измежду които и униформени, са били прегледани в лечебните заведения.

Митингът се организира на фона на първото съвещание на Народното събрание след лятната отмора. Протестът бе наименуван “Велико национално въстание” - отговор на предлагането на държавното управление за свикването на Велико национално заседание и промени в конституцията.

Гражданите упрекват премиера Борисов, който е в своя трети мандат, и основния прокурор Иван Гешев в това, че са се провалили в битката си с корупцията, която води до ерозията на върховенството на закона и до облагането на шепа мощни олигарси в най-бедната страна в Европейски Съюз.

От парламентарната естрада президентът Румен Радев прикани за оставката на държавното управление и прикани народните представители да отхвърлят предложенията за нова конституция.

“Не неналичието на нова конституция накара хората да излязат по улиците, а неналичието на морал и водачество, ерозията на държавността, корупцията”, уточни той.

Борисов даде обещание да подаде оставка, в случай че Народното събрание утвърди апела му за привикване на Велико национално заседание което да гласоподава нова конституция. Нейната цел е да се понижи броя на депутатите на половина и да се усъвършенства независимостта на правосъдната власт. Протестиращи и съпротива отхвърлиха тези оферти и ги жигосаха като опит Борисов да се задържи на власт. Твърди се, че за приемането на нова конституция може да се гласоподава най-рано през ноември следващата година.

Управляващата коалиция съобщи, че дебатите за нов главен закон в Народното събрание ще стартират макар митингите и макар обстоятелството, че няма задоволително налични гласове, с цел да се продължи към идващ стадий на реализация на плана.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР