Продължава кръводарителската кампания на МБАЛ – Пазарджик Усмихни сърце“.На 6

...
Продължава кръводарителската кампания на МБАЛ – Пазарджик Усмихни сърце“.На 6
Коментари Харесай

110 са вече кръводарителите в „Усмихни сърце“

Продължава кръводарителската акция на МБАЛ – Пазарджик „ Усмихни сърце “.

На 6 ноември първа да подари кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик пристигна Венера Несторова.

„ За първи път подарявам кръв, до момента изпитвах боязън, само че разбрах, че той е незабележим, съотносим към страха и загубата на дете и непосредствен човек. Кръстница съм на Ангел и видях от близко голямата болежка и покруса на околните му. Имам наследник на неговата възраст, от този момент непрестанно му дублирам да се пази. Познавам и майка, чийто наследник умря от същата диагноза като на Георги. Включих се, с цел да дам кураж и да вдъхна религия на околните на момчетата, че тяхната идея е значима за нас и ще ги поддържаме “, съобщи след кръводаряването Венера.След нея, за първи път подари и Петя Проданова. Димитър Панчев от Панагюрище също поддържа акцията. Той кръводари за трети път, а за осми Васка Божкова, която постоянно е дарявала като доброволец.

Мария и Полина Илкови пристигнаха от Велинград, с цел да вземат участие в акцията.

„ Интересувам се от такива акции. Първото ми кръводаряване беше през лятото. Тогава подарих кръв за доста непосредствен човек и имахме незабавна потребност от намирането на няколко кръводарители и се оказа много мъчно. След това разбрах, че кръводаряването е ужасно значимо, и към този момент имам намерение всяка година да подарявам кръв. Доколкото съм осведомена кръвта от един кръводарител оказва помощ за няколко човешки живота. “, изясни Мария Илкова. Страхът от игли и кръв я стопира много време, с цел да стане донор. Без страхове кръв подари и нейната сестра Полина. Тя кръводари за пети път.

„ Смятам, че е неуместно, когато твой непосредствен е в болница да се изискват бележки и незабавно да се търсят кръводарители за него. Това се случва поради дефицит на кръв. Ако даряваха повече хора непринудено нямаше да е по този начин. Всеки, който е здрав би трябвало да откри 30 минути, с цел да подари. И това би трябвало да се прави по-често, а не даже веднъж в годината. Бих се радвала, в случай че и по дребните градове се вършат акции, тъй като ние сега имаме опция да дойдем от различен град, само че има и хора, които желаят да дарят, само че не могат да дойдат до тук “, счита Полина. За нея кръводаряването би трябвало да бъде национална идея под мотото „ Дари кръв-спаси живот “.

Татяна Дубелова кръводари за първи път, само че оттук насетне желае да продължи да е донор.

„ В момента, в който разбрах за акцията „ Усмихни сърце “, взех решението да се включа. Така желая да изразя своята поддръжка към фамилиите на Георги Арнаудов и Ангел Здравков. Имам двама младежи съвсем на тяхната възраст, на които желая да дам образец. Няма нищо ужасно да дарим кръв, стига здравословното ни положение да го разрешава. Вълнуващо е, усещам се задоволена “, сподели Татяна Дубелова, откакто сполучливо кръводари.

Въпреки голямото си предпочитание да се включи в акцията, 19-годишният Стоян Тонков не съумя да кръводари. Процедурата по взимане на кръв при него беше прекратена по здравословни аргументи.

„ Исках доста да се включа в акцията, тъй като тя е отдадена на Ангел, който е брат на моята другарка Дени. За страдание не съумях и това сподели, че от време на време единствено желанието не е задоволително, само че фамилията има цялостната ми поддръжка “, съобщи Стоян. Такава показаха 18-годишните близнаци Изабел и Николай Маратилови, които подариха кръв за първи път. Те са възпитаници от 12 „ г “ клас на Езикова гимназия „ Бертолт Брехт “.

„ Познавах Анчо и ще го запомня като доста ухилен, сияен и добър човек, който постоянно би ти оказал помощ с нещо. И в този момент аз желая да направя нещо положително, тъй като на него му се случи най-лошото и неговия живот не можа да бъде избавен. Аз желая да спася човешки живот. Винаги е добре да окажеш помощ на някой в потребност. Много е значимо да има доброволни кръводарители, тъй като казусът с дефицита на кръв в България е доста сериозен “, изясни Изабел. Тя описа, че дружно с брат й Николай без съмнение взимат решение да опитат да се включат в акцията. Вече не се опасява и още веднъж би дарила кръв.

Николай също подарява поради случилото се с Ангел, само че и с цел да помогне на човек, който има потребност от кръвопреливане.

„ Ще запомня Ангел като супер положително момче, благо, прелестно и дружелюбно. Готов постоянно да помогне. Затова дано и ние да бъдем такива и да оказваме помощ. Всеки, който има опция, дано да подари кръв, тъй като това няма да ви навреди, само че ще е от огромна изгода за различен човек “, уверен е Николай, който също има намерение да продължи да кръводарява.

Страховете си от даването на кръв преодоля и различен 18-годишен възпитаник от Езиковата гимназия. Георги Иванов също кръводари за първи път.

„ Колкото повече хора вършат положително, толкоз по-добър ще бъде светът. Аз имам вяра, че освен злото е заразно, само че и положителното може да е заразно. Трябва да живеем в добрина. Всеки човешки живот е скъп и всеки би трябвало да има тази привилегия да живее. Дарявам поради Ангел. Ще го помня като човек с прекомерно огромна душа, прекомерно огромно сърце и тази негова добрина беше толкоз заразна, че неговата усмивка заразяваше и правеше хората към себе си по-добри. Искам да съхраним от него това, че човек би трябвало да е великодушен, добър и благ. Това всичко като се комбинира се случват положителни неща. За жал познавам и килъра Никола Райчев. Дори съм си приказвал с него и бях в потрес от това, което направи. Светът е прекомерно пренаситен със зло, само че не трябва да сме зли, а да оказваме помощ, колкото се може повече. Мисля, че през днешния ден съумях да преодолея уплахата си от игли, а душата ми е удовлетворена и цялостна с добрина “, призна Георги.

17-годишната Денислава Здравкова към момента не може да кръводарява, тъй като не е пълнолетна, само че придружи своите другари и им благодари от името на цялото семейство за поддръжката и по тази причина, че се включват в акцията, отдадена на брат й Ангел.

„ Утре се навършват 40 дни от загубата на нашето ангелче. Много ни е мъчно в този миг, само че сме признателни за това, че толкоз доста хора, са съпричастни с нашата болежка. Благодарим на всички донори, които подариха част от своята кръв за тази благородна акция. Вярваме, че някъде там горе и Ангел ще бъде признателен, че усмихваме други сърца. “

110 са към този момент доброволните кръводарители, които подариха кръв за благотворителната акция „ Усмихни сърце “, откакто 10  доброволци подариха на 6 ноември. Акцията продължава още два дни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР