Продължава Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен

...
Продължава Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен
Коментари Харесай

КСНС за отношенията ни с Р Северна Македония продължава над 4 часа

Продължава Консултативният съвет за национална сигурност, призован от президента Румен Радев. Основната тематика е евроинтеграцията на Република Северна Македония и позицията на България. Срещата за Скопие може би е първото тестване за външната политика на кабинета " Петков ".

Ще има или не консенсус за това нужна ли е или не смяна в политиката към западната ни съседка - това е огромният въпрос, на който чакаме отговор след КСНС.

Към 18 ч заседаващите излязоха в отмора, като се чака на по-късен стадий диалозите да бъдат възобновени.

Заседанието се организира на фона на възходящ напън към София да утвърди преговорната рамка на Скопие, на фона на обещанията от премиера Кирил Петков и държавното управление за нова динамичност в двустранните връзки и на фона на подготвяното посещаване на Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия министър председател на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Кирил Петков даде обещание основаването на още четири работни групи към буксуващата в активността си историческа комисия и самолетна връзка София - Скопие.

Експерти и историци обаче оспорват нуждата от смяна в българската позиция към този миг, защото съществува консенсус измежду експертната общественост, че Скопие несистемно не извършва подписания през 2017 година Договор за другарство и добросъседство.

Нашите претенции са да спре акцията против българите в РСМ, да се приключи езика на омразата против българския народ и да се спре с фалшификацията на обстоятелства от общото ни културно-историческо завещание - учебниците по история не престават да са цялостни с исторически фалшификации, като процесът по тяхната смяна 5 години след Договора от 2017-а към момента не е почнал, а в центъра на Скопие могат да се видят монументи с надписи против българите.

Опитите за възкръсване на бизнеса сред София и Скопие през последните години също търпят неуспех, защото съгласно самия български бизнес, той не е допускан в РСМ.

През 2019 година РСМ пое ангажимент за дотъкмяване на жп линията от Скопие до границата с България, само че работата по плана няма напредък, като Скопие изгуби стотици милиони евро финансиране за дотъкмяване на железницата. Българската е до границата и е подготвена от десетилетия.

По тематиката работят: А. Марков, М. Кирова

ВСИЧКО Пожарна охрана ТЕМАТА ЗА ОТНОШЕНИЯТА СОФИЯ-СКОПИЕ ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР