Продължава и прехвърлянето на натовски силиГърция подкрепя силите на НАТО,

...
Продължава и прехвърлянето на натовски силиГърция подкрепя силите на НАТО,
Коментари Харесай

Гърция разполага зенитни комплекси в България

Продължава и прехвърлянето на натовски сили

Гърция поддържа силите на НАТО, ситуирани в източното крило на алианса, с лека противовъздушна артилерия в сходство със отговорностите си за присъединяване в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха задействани незабавно след съветската инвазия в Украйна, заяви гръцкият в. “Катимерини”.

Изданието показва, че от петък Атина е почнала да укрепва частите на НАТО в България с разполагането на зенитни ракетни комплекси с дребен обхват ASRAD-HELLAS.

Прехвърлянето им е в границите на решението, взето на централно равнище в НАТО пактът да поддържа България и Румъния - двете съществени източни черноморски страни от алианса.

Разполагането на гръцка техника се чака да завърши в идващите дни, написа “Катимерини”. И показва, че Атина съответно изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния персонален състав и съответните командни връзки, които се състоят от към 30 членове на артилерията.

Системите ASRAD-HELLAS се употребяват от Гърция, Германия и Финландия и са в положение да работят при неподходящи условия и на сложен терен. Те се състоят от транспортно средство вид “Хамър”, оборудвано с четири ракетни установки Stringer. Могат и да се транспортират по въздух, в случай че е належащо.

В същото време продължава прехвърлянето на сили към България и Румъния през пристанището Александруполис, оповестява още “Катимерини”. И напомня, че общо 3000 американски чиновници и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през въпросното пристанище в Северна Гърция, в това число танкове Bradley и M1 Adams.

Гръцки издания оповестяват още, че външният министър на страната Никос Дендиас се надява да посети Киев в близко бъдеще. В изявление по-рано Дендиас описа, че по време на срещата му с съветския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на нашествието в Украйна, гръцкият министър останал с усещането, че Лавров не е знаел за идното навлизане. Пред Дендиас съветският посланик №1 показал, че скупчването на съветски войски по украинската граница е средство за увещание на Киев да вземе съответни решения, за които упорства съветската външна политика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР