Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е

...
Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е
Коментари Харесай

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

Продължава да се резервира наклонността броят на излекуваните да е в пъти повече от новозаразените. Това заяви при започване на постоянния брифинг за разпространяването на ковид в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов.

482 са новите случаи на инфектирани за последното денонощие при направени 8052 проби. Излекуваните са 4600, а борбата с заболяването са изгубили 37 души. В болница са 3220.

53 години е междинната възраст на новодиагностицираните. 72 години е междинната възраст на умрелите, заключи данните министърът. Най-висока претовареност на болничните кревати се следи в София-област и в София-град.

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов.

България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.



На фона на оптимистичния декор у нас, това, което се случва в Европа, не е по никакъв начин оптимистично, разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев . Експертите са доста обезпокоени от протичащото се в Европа. " Изключително обезпокоени са сътрудниците от протичащото се във Англия, а към този момент и в Ирландия, сходна е картината в Нидерландия ", изясни той.

Разпространението на новия вариант върви, с разнообразни темпове. " Хубавото е, че той не води до по-тежки болести. Лошото е, че той се популяризира доста по-бързо. Неговата инфекциозност е в пъти по-голяма ", изясни доцент Кунчев и посочи: " В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Англия 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас.

" От чисто здравна позиция ние се намираме в чудесна обстановка, само че в случай че прибързаме и тръгнем към извънредно разхлабване, доста бързо ще се сблъскаме с огромни проблеми ", посочи основният здравен контрольор.

" Все още нямаме доказателства за разпространяването на новия вариант, имаме съмнения, само че доста бързо той може да измести класическия вариант и това да докара до мощно натоварване на здравната система ", сподели ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния действен щаб.

" Т.нар. британски вариант към този момент е в България ", съобщи шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов . " Трябва да бъдем доста по-осторожни и да се съблюдават всички ограничения ", моли той.

" Няма закъснение в процеса на имунизиране против COVID-19 ", заяви ръководителят на Националния имунизационен щаб Красимир Гигов. По думите му до момента са били ваксинирани 46% от искащите лекари, 23% от искащите медицински сестри, 19% болничен личен състав и други Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, добави още Гигов.

Следващата седмица се чака да дойдат 14 040 дози от имунизацията на " Пфайзер ", които ще компенсират частта, която не дойде тази седмица, увери Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителна организация по медикаментите. През февруари се чакат още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози, уточни той. Ако мнението за имунизацията на " Астра Зенека " е позитивно, по първична индикация ще получим през март стотици хиляди дози, добави Богдан Кирилов.

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов. " Оптимизмът, който има у нас, доста внезапно докторите го опровергават. Новият вариант се придвижва извънредно бързо. И по тази причина макар месеците на локдаун, продължава да се повишава броят на инфектираните и умрелите в страните в Европа ", сподели Борисов.

" Компромисът, който можем да създадем, обвързван със здравето, е само образованието. По избран ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще стартират присъствено образование. Това го изискуем на това потомство, което месеци наред не върви на учебно заведение ", сподели Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР