Продължава да се руши мостът на Кольо Фичето край Бяла.

...
Продължава да се руши мостът на Кольо Фичето край Бяла.
Коментари Харесай

Община чака пари от ЕС, за да ремонтира мост на Кольо Фичето

Продължава да се разрушава мостът на Кольо Фичето край Бяла. Основен ремонт не му е юридически от 45 години. Той е монумент на културата от национално значение. От община Бяла чакат до 3 месеца планът за реституция да бъде утвърден за финансиране, предава Българска национална телевизия. Максималната сума, която се отпуска по програмата „ Региони в напредък ", е 4,5 млн. евро.

Самоукият занаятчия построява моста над Янтра преди 152 години благодарение на ковачи от Габрово и дърводелци от Трявна и Дряново. През 1897 година огромно наводняване срутва част от моста. След 25 години на нейно място е направено бетонно оборудване. С времето обаче истинският мост се разрушава, а красивите му каменни орнаменти даже не се виждат. Въпреки това той продължава да притегля освен задгранични туристи, а и гости от България.

Средствата, които са нужни за реконструкцията на моста, не са по силите на дребна община като Бяла. Затова тя кандидатства за европейско финансиране, оповестяват от локалната администрация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР