Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в

...
Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в
Коментари Харесай

Жега! Шефът на НАТО не изключи война в Украйна

Продължава да съществува действителен риск от ново съветско навлизане в Украйна, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на изключителната среща на външните министри на страните от алианса. Той акцентира, че Съединени американски щати няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

" Рискът от спор е действителен. Агресивните дейности на Русия съществено подкопават реда на сигурност в Европа ", съобщи Столтенберг след съвещанието.

Алиансът се приготвя за експанзия на Русия против Украйна при положение на неуспех на договарянията по сигурността сред Москва и НАТО, сподели той и обърна внимание върху обстоятелството, че Украйна не е член на НАТО, по тази причина върху нея „ не се популяризират правилата за групова отбрана”.

„ Готови сме за открити и почтени договаряния с Русия, само че би трябвало да имаме подготвеност и да претърпим дипломатически неуспех. Затова изпращаме доста мощен сигнал към Русия, че в случай че се опитат да употребяват военна мощ против прилежаща страна, ще има жестоки последствия.

Ще ѝ се наложи да заплати висока цена, ще последват стопански, политически и финансови наказания. Ние продължаваме да поддържаме Украйна, засилвайки военните ѝ качества, като по този метод усложняваме задачата на Русия да вземе решение за потребление на мощ против тази страна”, сподели още генералният секретар на НАТО.

Северноатлантическият алианс счита, че нов боен спор в Европа е вероятен, по тази причина счита за значим разговора с Русия.

„ Увеличаването на силите на Русия не стопира, а продължава. Това за нас е сигнал, че съществува действителен риск от въоръжен спор в Европа. Затова разговорът с Русия е важен”, акцентира той.

В тази връзка НАТО приветства решението за провеждането на съвещание на Съвет Русия – НАТО на 12 януари, който се прави оценка като позитивен сигнал.

НАТО има подготвеност да изслуша опасенията на Русия по въпросите на сигурността, само че разчита и има подготвеност да разиска разнообразни тематики, в това число контрола върху въоръженията – както нуклеарните, по този начин и елементарните. В същото време се разчита, че Москва също ще обърне внимание на терзанията на страните от алианса, сподели още Столтенберг.

По тематиката се изрече и външният министър на Германия Аналена Бербок, която съобщи, че разговор сред НАТО и Русия може да има само в границите на главните правила на европейската система за сигурност.
Свързани вести Путин и Байдън се захапаха за Украйна, само че дадоха обещание мир Петков: Няма публично искане от НАТО за военни елементи на наша територия Путин смразяващо: Или гаранции за Русия, или боен отговор на НАТО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР