: Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени

...
: Продължава да прави впечатление решителността, с която институциите, наследени
Коментари Харесай

Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни

:

Продължава да прави усещане решителността, с която институциите, наследени от ГЕРБ, се опълчват на прочистващите мероприятия на държавното управление. В началото тя се обясняваше с опита на мрежите на Борисов да показват, че ще продължат да са на власт, каквито и да са резултатите от изборите. Все по-често обаче зад този политически (вреден, рисков, само че въпреки всичко политически) дневен ред прозира озъбеното лице на крайните бенефициери: така наречен мутри. Ако погледнеш малко по-навътре, във всеки абсурден проблем виждаш заплашителните физиономии на мутри.

Мистерията със Заповед № 8-Z-510

Да вземем проблема „ Смокиня”. В началото работата беше ясна. Първо, налице са един декар унищожени от екскаватор дюни, които са изключителна държавна благосъстоятелност и също така са предпазени. Второ, работата по построяването на заведения върху по този начин унищожените дюни не може да продължи, защото кметът на Община Созопол е оповестил със своя заповед преустановяване на всевъзможни строително-монтажни работи от 15 май до 1 октомври.

По точка първа на ход бяха Министерство на регионалното развитие (заради унищожаването на държавна собственост), както и Министерство на околната среда и водите - поради унищожаването на предпазени естествени зони. Въпреки промяната на министрите си и двете институции реагираха по нормалния метод: направиха се, че не виждат нарушавания. От съучастващото в сходни случаи Министерство на туризма (също с нов министър) поддържаха Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите с констатацията: „ Не виждаме проблем. Не виждаме проблем, апропо, не би трябвало да даваме изявление, идваме единствено на инспекция ".

Това изявление от 17 май пристигна два дни, откакто възбраната на кмета на Созопол за строително-монтажни действия бе влезнала в действие. Но строително-монтажните действия не престават и през днешния ден - благодарение на тежка машинизация, която е също неразрешена в тази заповед.

В интерес на истината, при започване на проблема Община Созопол имаше по-адекватно държание от трите горепосочени министерства. Заместник-кметове даже даваха телевизионни изявленията, в които обясняваха, че каквито и разрешителни да има строителят на Смокиня, той не може да прави нищо след 15 май. На 3 юни обаче и те развяха бялото знаме. В хор с концесионера споделиха пред драгите фенове, че работата може да продължи, защото не ставало дума за „ строителни”, а за „ монтажни” действия.

Това обаче е нагла неистина от репертоара на „ модела Борисов”. В забранителната заповед на кмета на Созопол написа: „ Спирам осъществяването на строително-монтажни действия в курортните територии на обитаемоте места, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища (вилни и туристически селища) и къмпингите по Черноморското крайбрежие от 15 май 2021 година до 1 октомври 2021 г.”. Няма настрана „ строителни” и настрана „ монтажни”.

В идващите дни всевъзможни служители засипваха медиите с обети, че както по Закон за устройство на територията (Закон за устройство на територията), по този начин и по ЗУЧК (Закон за устройство на Черноморското крайбрежие) строителни и монтажни работи били разнообразни неща. И това, несъмнено, е опашата неистина. И в Закон за устройство на територията, и в ЗУЧК става дума само за „ строително-монтажни работи” (СМР). Разликата е, че в Закон за устройство на територията това разбиране е разграничено с тиренце, а в ЗУЧК е една дума.

Който лъже, би трябвало и да маже. Ако влезете в страницата на Община Созопол, няма да намерите цитираната горе Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021. Няма я. Скрита е някъде из дебрите на уеб страницата. Можете да я откриете само благодарение на Google и поредност проби с разнообразни основни думи. Иначе на уеб страницата ще намерите заповед от 27 април, само че с номер 509, отнасяща се до рязане на дърва през курортния сезон. Толкова ви се поставя да знаете към днешна дата.

Преди десетина дни писах на Община Созопол, искайки уточнения. Положението обаче е такова: от починал писмо. Същото е ситуацията и с писмото, което написах на Министерство на околната среда и водите по същото време. Да ви звучи познато? Както се споделяше в един добър български сериал: „ Старото зло е още тук”.

За похлупак в общото оневиняване на забележими безобразия се включи и ДНСК, също с нов шеф. Трогателно единогласие, липсват единствено цигулките в бекграунда...

Интересният въпрос е: какво се е случило сред началото на проблема, когато измежду всички институции само Община Созопол имаше почтено държание, и началото на юни, когато от нейно име се заговориха небивалици за разликата сред „ строителни” и „ монтажни” работи (каквато разлика, дублирам, не съществува нито в правния мир, нито в Заповед № 8-Z-510 от 27.04.2021).

Нямам доказателства, само че имам обосновани съмнения. Още при разораването на дюните се разчу, че зад цялата работа стоят крупни ползи, разширяващи активността си от Слънчев бряг - този истински Содом на мутренското безвластие - в южна посока. Знам от персонален опит, че когато се опиташ да попречиш на всякакви мутри да разорават и бетонират дюни (успях да направя нещо такова преди няколко години), стартират едни доста присъщи позвънявания по телефона от представители на съответните. Аз знам по какъв начин да повеждам такива диалози - имам дълготраен тренинг. Но не съм на място и не съм зарязан от институциите на страната, в каквото състояние се оказа Община Созопол. Когато в слушалката на телефона ми изясняват, че знаят къде пребивавам и че животът е от време на време много рисково нещо - мен ме избива на смях. Ако обаче бях запокитен в някоя черноморска община и виждах по какъв начин централната власт протежира всевъзможни локални негодници и насилници - въобще дори нямаше да ми е смешно.

Когато всички лъжат и крадат, а силата е в мутрите

Когато държавната власт, на която разчитаме за закон, ред и протекция, се подреди до мутрите - тогава те няма по какъв начин да бъдат спрени на локално равнище със силите на локалните институции. Тогава се възпроизвежда добре познатият ни модел, който някои назовават " модела Борисов ": когато всички лъжат и крадат, няма нито закон, нито ред, нито протекция. Единственият регулатор на публичните връзки е силата, а силата е в мутрите.

В това отношение въпросът „ Смокиня” показва, че тъкмо този модел си е жив и здрав и продължава да бъде крепен от бездействието на институциите на държавната власт, въпреки и с нови хора отпред. Това е и сигнал към мутрите, че ред няма да бъде въведен нито в Алепу, нито в Синеморец, нито в другите десетки и стотици случаи на присвояване и разрушение на природата. Позор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР