Продължава блокадата на главния път Сливен – Ямбол от протестиращи

...
Продължава блокадата на главния път Сливен – Ямбол от протестиращи
Коментари Харесай

Протестиращи животновъди затвориха главния път Сливен - Ямбол, не искат да избиват прасетата си


Продължава блокадата на основния път Сливен – Ямбол от протестиращи против ограниченията за заличаване на свинете от вида „ заден двор. “ Производители и техни последователи пренощуваха на пътя и оповестиха, че митинга става неопределен, до момента в който не се вземат разнообразни от към този момент приложените ограничения. Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик министър председателят Бойко Борисов даде обещание страната да отпусне помощ от 300 лв. на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите да ги снабдят с свине при новото зареждане.

Протестиращите в Сливенскко, които останаха през цялата нощ на пътя край село Крушаре, одобриха новината със викания за оставка, съобщи БНР. Те разясниха, че обещаните от страната 300 лв. на двор за унищожени животни са опити да се приключи недоволството, само че съгласно тях те не покриват вредите и труда им.

За това те бяха безапелационни, че ще продължат да стачкуват. „ Ще държим до последно, най-малко до момента в който можем да издържим най-малко физически “; „ Колкото мога да заставам, ще заставам да не отстъпвам истината “, „ Може и 20 да стане. На този стадий ще си запазя хапката, с цел да не сме гладни, тъй като в случай че ще би трябвало да сме гладни по-хубаво да дам живота си. Да се самозапаля ли, там.. каквото би трябвало ще направя няма обратно. За мен чума няма “.

Пътят към село Крушаре остава блокиран. Пропускат се коли на живеещите в селото. Полицията отбива придвижването по пътя Сливен – Ямбол към автомагистрала „ Тракия “ през селата Камен, Жельо челник, Кабиле и назад. На митинг против умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони към промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са срещу унищожаването на поминъка на дребните стопани и упорстват за анулация на разпоредените ограничения против чумата по свинете.

С развети флагове и плакати „ Няма да дадем нашите свине “ и " Частната благосъстоятелност е неприкосновена " поданици на Тенево застанаха на входа на селото. „ 20 кила прасе, аз одеве съм го купил по какъв начин да го заколя, какво има в 20 кила животно “, „ Ние сме стигнали до това разбиране, че сами би трябвало да отглеждаме личен добитък, защото, като продам аз прасенцата си ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на учебно заведение “, споделиха някои от протестиращите.

Те не са съгласни с поставения период за унищожаването на животните и желаят удължение на периода до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лв. дефинираха с думите „ Обещаването не е като даването “, „ Той даде обещание и нарастване на пенсиите, но няма нищо “, споделиха протестиращи. Протестиращите се отхвърлиха от първичното си желание да блокират пътят към граничен пункт „ Лесово “ и взеха решение да се причислят към протестиращите в сливенското село Крушаре.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР