Продажбите на смартфони в Европа се увеличиха през първото тримесечие

...
Продажбите на смартфони в Европа се увеличиха през първото тримесечие
Коментари Харесай

Европейският пазар на смартфони се възстановява


Продажбите на смарт телефони в Европа се усилиха през първото тримесечие на 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският пазар на смарт телефони сподели обнадеждаващи признаци на живот през първото тримесечие на 2024 година, отърсвайки се от нескончаем спад. Продажбите набъбнаха с 10% на годишна база, съгласно нов отчет на Counterpoint Research. Това е първият позитивен напредък от третото тримесечие на 2021 година, което допуска евентуална повратна точка за района.

Технологичните колоси Samsung, Apple и Xiaomi резервираха господството си, само че историята в челната тройка е белязана от контрасти. Samsung, със 7% нарастване на доставките, се обрисува като пазарен водач с 32% дял. Това е поврат след интервал на спад, евентуално подхранван от триумфа на AI-базираната серия Galaxy S24. Пускането на пазара на новите модели A35 и A55 към края на Q1 може в допълнение да укрепи позицията на Samsung през идващите месеци.
още по темата
Apple, въпреки това, означи лек спад от 1% в доставките, макар че държи мощен пазарен дял от 25%. Това може да се отдаде на естествения цикъл на продажби на iPhone. Доставките на iPhone 15 понижават заради сезонността, а неналичието на нов модел iPhone SE през 2024 година допуска по-нататъшни спадове до дълго чаканото стартиране на iPhone 16 по-късно тази година.

Xiaomi сподели непрекъснат напредък с 11% нарастване на доставките, затвърждавайки позицията си на трети по величина състезател с 18% дял. Историята на триумфа на китайския бранд е изключително видна в Западна Европа, в частност Испания и Италия, водена от добре признатата серия Redmi Note 13. Xiaomi обаче се изправи пред провокации в Централна и Източна Европа, където възходящата конкуренция от страна на Samsung и Tecno докара до най-ниския пазарен дял на марката от началото на 2022 година

Разпределението на смарт телефон пазара в Европа по марки – Q1 2024
(източник: Counterpoint Research)

Освен одобрените играчи, отчетът акцентира някои забавни трендове. Realme означи забележителен напредък от 59%, подхранван от мощно показване в Западна Европа и възобновяване на основни пазари като Италия и Испания. Достъпната серия C остава бестселър, а новият Realme 12 също се приема добре.

Друг незабравим състезател е Honor, който реализира незабравим растеж от 67%, изпреварвайки Oppo, с цел да заеме мечтаната пета позиция в Европа за първи път. Това впечатляващо достижение се дължи на триумфа на марката в Западна Европа, където доставките се удвоиха на годишна база, с помощта на вълнуващи устройства като Magic V2, Magic 6 и Honor 90.

Въпреки че възобновяване е обещаващо, анализаторът Ян Стрияк от Counterpoint Research предизвестява за несъразмерен оптимизъм. Спадът през 2023 година беше забележителен и европейският пазар към момента е надалеч от равнищата преди пандемията. Очаква се растежът да продължи със скромни темпове през останалата част от 2024 година, само че наваксването до числата преди пандемията евентуално ще отнеме повече време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР