Продажбите на шампанско във Франция са намалели с повече от

...
Продажбите на шампанско във Франция са намалели с повече от
Коментари Харесай

Продажбите на шампанско във Франция спадат с 20% за една година

Продажбите на шампанско във Франция са намалели с повече от 20 % тази година заради внезапното повишаване на цените на пенливата напитка, заяви телевизионният канал BFM Business.

Средната цена на литър шампанско се движи към 30 евро (32 долара), което кара французите да избират други възможности като елзаски кремант и просеко, които са до пет пъти по-евтини.

" Шампанското претърпява сложни времена, тъй като е прекомерно скъпо за доста французи ", съобщи пред медиите Доминик Шелхер, основен изпълнителен шеф на кооператива за търговия на дребно Systeme U. " Други пенливи виновност, като Cremant d`Alsace, са във напредък. "

По-рано тази година Френският комитет по шампанско предвижда, че производството на пенливата напитка в страната ще намалее с към 6% до 130 млн. бутилки до 2023 година, в съпоставяне със 138,4 млн. бутилки през 2022 година

Организацията също по този начин предвижда, че продажбите и износът на шампанско ще отбележат фрапантен спад през тази година, притиснати от инфлацията и връщането към по-типични трендове след рекордното търсене през последните две години, дължащо се на анулацията на рестриктивните мерки, свързани с пандемията.

Ако наклонността, следена през първите 11 месеца на актуалната година, се резервира и през идващите седмици, продажбите на шампанско може да намалеят до 110 милиона бутилки за цялата 2023 година, което ще бъде най-ниското равнище от години насам.

Инфлацията във Франция, която доближи своя връх от 6,3 % през февруари и се повишава от края на 2020 година, засегна изключително мощно храните и силата. Въпреки че през последните месеци инфлацията стартира да понижава и през ноември възлезе на 3,4%, цените на храните във Франция не престават да се усилват.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР