Продажбите на персонални компютри се съживиха в периода април-юни, цените

...
Продажбите на персонални компютри се съживиха в периода април-юни, цените
Коментари Харесай

РС пазарът расте, Apple е най-динамична в Топ 5


Продажбите на лични компютри се съживиха в интервала април-юни, цените порастват
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на лични компютри са нарастнали с 3% през второто тримесечие на годината, по отношение на същия интервал на 2023-та, сочи нов отчет на IDC. Позитивната динамичност на районен съд пазара беше регистрирана и от анализаторите на Canalys. Най-висок растеж реализира Apple, която съумя да усили доставките си с 20,8%.

Общо 64,9 милиона обичайни компютри са доставени по целия свят в интервала април-юни, което е с 3% повече от резултата през второто тримесечие на предходната година. Ако се изключи китайският пазар, който оказва отрицателно въздействие върху общата статистика, тогава растежът в доставките на компютри доближава 5%, отбелязва IDC.

Положителна динамичност на районен съд пазара се следи за второ следващо тримесечие, до момента в който преди този момент доставките на компютри непрестанно намаляваха в продължение на седем тримесечия.

Фактори за растежа

IDC акцентира, че по този начин нареченият „ хайп към AI PC ” не е единственият фактор, способствуващ за растежа на доставките на лични компютри, а пазарът е подсилен от идния цикъл на актуализация, заради края на поддръжката на Windows 10.

Що се отнася до въздействието на изкуствения разсъдък върху търсенето на районен съд, през идващите месеци корпоративният сегмент ще прояви по-голям интерес към AI PC, съгласно IDC. В потребителския сегмент търсенето на такива системи ще възникне с известно забавяне. В този подтекст потребителите ще наблюдават деликатно новите артикули на Apple, Qualcomm, Intel и AMD.

Играчите на компютърния пазар минаха стадия на минимални цени, които бяха подбудени от остатъка на артикули. Сега междинната продажна цена на РС-тата стартира да се повишава, оферират се все по-малко отстъпки.

Топ 5 играчи

Според IDC, водачът на пазара Lenovo съумя леко да укрепи позицията си до 22,7%, увеличавайки доставките на лични компютри с 3,7%. На второ място е HP Inc., която усили размерите на доставки с 1,8%, до момента в който Dell на трето място сподели негативна динамичност (-2,4%).

Лидер в растежа е Apple, която прибавя 20,8% в размерите на доставки и резервира четвъртото място с дял от 8,8%. Тайванската Acer, макар че усили предлагането с 13,7%, се задоволява с пето място и пазарен дял от 6,8%.

Статистиката на IDC за районен съд пазара взема поради настолните компютри, преносимите компютри и работните станции; сървърното съоръжение и таблетите не попадат в тази категория.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР