Продажбите на нови автомобили в ЕС отбелязаха пореден силен спад

...
Продажбите на нови автомобили в ЕС отбелязаха пореден силен спад
Коментари Харесай

Слаб спад на продажбите на нови автомобили в България през април

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз означиха следващ мощен спад и през април, запазвайки наклонността на утежняване от предходните месеци, защото продължаващите нарушавания във веригите на доставки се утежниха в допълнение след началото на военната инвазия на Русия в Украйна, отразявайки се отрицателно на производството на коли.

Това демонстрират последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В същото време обаче записаните нови коли в България означиха през април много умерено намаляване,като от началото на 2022 година набъбнаха с малко над 13%.

Все по-малко се купуват бензинови коли

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз се намалиха през април с 20,6% по отношение на същия месец на 2021 година, достигайки 684 506 броя. Това е най-малкият брой регистрирани нови коли в Европейски Съюз през месец април от началото на изследването на ACEA.

 istock istock
Поредното мощно понижение на продажбите на нови коли значително се дължи на почналата съветска военна инвазия в Украйна и въведените вследствие на това западни наказания по отношение на Москва, което задълбочи съществуващите проблеми с нарушените вериги на доставки, отразявайки се отрицателно на производството на коли.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в Европейски Съюз записват съществени загуби през предишния месец, като максимален спад от 33% при продажбите на нови коли беше регистриран в Италия, следвана от намаляване с 22,6% във Франция, с 21,5% в Германия и с 12,1% в Испания.

През първите четири месеца на 2022 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз се намалиха с 14,4% по отношение на същия интервал на 2021 година, достигайки 2,93 милиона, като в Италия спадът беше с цели 26,5%, във Франция - с 18,6%, в Испания - с 11,8% и в Германия - с 9 на 100.

Регистрация на нови коли в Европейски Съюз по месеци (спрямо година по-рано)



Обобщените данни на ACEA за Европейски Съюз към този момент не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 година Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през април се свиха с 15,8% по отношение на година по-рано до 119 167 броя, до момента в който през първите четири месеца на годината беше регистрирано намаляване с 5,4 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България обаче се намалиха през април с едвам 1,8% по отношение на същия месец на 2021 година до 2 357 броя, а през първите четири месеца на 2022 година те се усилиха с 13,1% по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки общо 9 031.

Всичките водещи европейски автомобилни компании в Европейски Съюз означиха солидни спадове на продажбите както през април, по този начин и през първите четири месеца на 2022 година

Криза за коли у нас

Продажбите на коли от немския авто колос " Фолксваген " (Volkswagen Group) се намалиха през април с цели 27,1% на годишна база. В същото време Volkswagen понижи своя пазарен дял през предишния месец до 24,5% от 26,7% през април 2021 година, само че все пак данните демонстрират, че " Фолксваген " резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Понижение през април с 20% означиха продажбите на нови коли на немската компания BMW Group, до момента в който продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с 21,2% по отношение на година по-рано.

Понижение с 32,1% през април беше регистрирано и от автомобилния консорциум Stellantis - обединяването сред италианската FCA Group и френската PSA Group или Peugeot.

Голямата френска компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) означи спад на продажбите на нови коли през предишния месец с 18,2% на годишна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР