Продажбите на жилища в САЩ са намалели през август заради

Продажбите на жилища в САЩ са намалели през август заради ...

Жилищният пазар в САЩ показва признаци на охлаждане


Продажбите на жилища в САЩ са намалели през август заради ограниченото предлагане, но има признаци, че ръстът на цените на жилищата и стимулираното от пандемията търсене достигат своя предел, предава Ройтерс.

Въпреки това цените остават достатъчно високи, за да държат някои потенциални купувачи далеч от нажежения жилищен пазар. Данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в сряда показаха най-малкия дял на купувачи на първо жилище от над две години и половина насам, а жилищата продължават да се продават обичайно след едва 17 дни на пазара.

„Забавянето през последно време на продажбите на съществуващи жилища отразява известно успокояване на треската за пазаруване, която се пренесе и в началото на 2021 г.“, коментира Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo в Шарлът, щата Северна Каролина. „Трескавата надпревара за площи тласна цените към рязък ръст. Продължаваме да очакваме, че жилищният пазар ще се върне към баланс през идните няколко години“, допълва той.

Продажбите на съществуващи жилища намаляха с 2% до сезонно коригиран годишен темп от 5,88 млн. броя миналия месец. Продажбите се свиха във всички четири области, като гъстонаселените южни щати отбелязаха спад от 3%. Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха, че продажбите ще намалеят до годишен темп от 5,89 млн. единици през август.

Още по темата
Продажбите на еднофамилни жилища се понижиха с 1,9%, а тези на апартаменти се свиха с 2,8%. Спадът при продажбите съвпадна с промяна през последно време на нагласите на купувачите към закупуването на жилище.

Препродажбите на жилища, които съставляват мнозинството от продажбите на домове в САЩ, са отбелязали понижение от 1,5% на годишна база. Годишното сравнение е изкривено от породения от пандемията ръст на продажбите през август 2020 г. Те са нараснали с 16% от началото на тази година спрямо същия период на 2020 г. и ще останат над нивото си преди пандемията.

Жилищният пазар отбеляза силен ръст в началото на коронавирусната пандемия на фона на бягството от градовете, тъй като хората започнаха да работят или да учат от вкъщи, а това стимулира търсенето на по-големи домове в околностите и други рядконаселени райони.

Ръстът, който беше насочен предимно към сегмента на еднофамилните жилища, далеч надмина предлагането. Скъпите строителни материали, както и недостигът на земя и работна ръка, затрудняват строителните компании да увеличават производството. В същото време някои притежатели на жилище не са склонни да продават заради опасения, че може да не намерят достъпен имот, а това ограничава наличностите.

Федерални данни от вторник показаха, че строителството на еднофамилни жилища е намаляло за втори пореден месец през август.

Макар че попътният вятър от пандемията отслабва, търсенето на жилища остава силно благодарение на рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и растящите заплати заради затягането на трудовия пазар. Отделен доклад на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти показа скромно увеличение на заявленията за заеми за закупуване на жилище миналата седмица.

Лихвите по ипотечните кредити обаче може да нараснат, след като в сряда Федералният резерв откри пътя към „скорошно“ намаляване на месечните покупки на облигации и даде сигнал, че повишаването на лихвите може да последва по-бързо от очакванията.

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 14,9% на годишна база до 356 700 долара през август. Това е забавяне спрямо 23,6% през май и подкрепя данните, че някои купувачи намаляват офертните си цени. Брокери на недвижими имоти отбелязват също, че ожесточените наддавания започват да стихват.

„Очакваме, че ръстът на цените на жилищата ще се забави още до края на тази година и през 2022 г. със смекчаването на недостига на жилища и забавянето на търсенето“, коментира Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West в Сан Франциско.

Продажбите остават съсредоточени в по-горния ценови сегмент на пазара, като сделките за жилища в ценовия диапазон под 250 хил. долара продължават да отчитат двуцифрени спадове.

Инвестициите в жилища се свиха през второто тримесечие след три поредни тримесечия на двуцифрен растеж.

Спадът на продажбите през август означава и по-малко комисиони за брокерите. Наред със спада на новозапочнатите жилища има основания да се очаква, че инвестициите в жилищни имоти ще намалеят и през това тримесечие.

Миналия месец на пазара е имало 1,29 млн. стари жилища, което е спад с 13,4% на годишна база. При запазване на темпа на продажбите през август ще са необходими 2,6 месеца за изчерпване на настоящите наличности спрямо три месеца година по-рано. Предлагане, което е достатъчно за шест до седем месеца, е смятано за здравословен баланс между предлагане и търсене.

През август имотите обичайно са останали на пазара 17 дни – непроменено спрямо юли, но е спад спрямо 22 дни година по-рано. 87% от продадените домове миналия месец са били на пазара по-малко от един месец.

Купувачите на първо жилище са съставлявали 29% от продажбите, най-ниския дял от януари 2019 г. и спад спрямо 30% през юли и 33% година по-рано. Продажбите без ипотечен кредит са съставлявали 22% от сделките, което е спад спрямо 23% през юли и ръст спрямо 18% година по-рано.

Източник: investor.bg