Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август

...
Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август
Коментари Харесай

Евростат: Пореден растеж на продажбите на дребно в България през август при стагнация за целия ЕС и спад в еврозоната

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август за втори следващ месец, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз стабилизираха на равнището от юли, което не е добър знак, че вътрешното ползване ще продължава да бъде значим генератор за стопански напредък в Европа през третото тримесечие. Продажбите на дребно в България обаче набъбнаха за шести следващ месец, откакто се свиха за последно през първите два месеца на годината, демонстрират данни на Евростат.

Търговията на дребно в еврозоната се сви през август с 0,2% по отношение на юли, когато се намалиха с 0,6% при осреднените упования на финансовите пазари са покачване с 0,2 на 100, като това съставлява понижаване на продажбите на дребно за втори следващ месец. Влошаването се дължи на намаляване с 0,6% при продажбите на автомобилни горива и с 0,3% на храни, питиета и тютюневи произведения, до момента в който продажбите на нехранителни потребителски артикули останаха на равнището от предходния месец.

На годишна база обсче растежът на продажбите на дребно в еврозоната се форсира през август до 1,8% от 1,0% през юли (низходяща проверка от предходна оценка за повишене с 1,1%), до момента в който участниците на финансовите пазари разчитаха на покачване с 1,7 на 100. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше покачването с 2,9% при продажбите на нехранителни артикули и с 0,9% при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения, до момента в който при автомобилните горива беше регистрирано намаляване с 0,3 на 100.

В рамките на целия Европейски Съюз продажбите на дребно през август останаха на равнището от юли, когато се намалиха с 0,2%, до момента в който на годишна база техният напредък се форсира до 2,4% от 2,0% през юли.

За разлика от по-слабите данни за Европейски Съюз и в частност за еврозоната, Евростат регистрира следващо покачване на продажбите на дребно в България на месечна база и техен двойно по-силен напредък на годишна база.

През август търговията на дребно в нашата страна се усили с 0,5% по отношение на юли, когато набъбна с 0,2 на 100, отбелязвайки усъвършенстване за шести следващ месец. По този индикатор България споделя с Естония и Обединеното кралство деветата позиция измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се форсира в края на лятото до 5,1% от 4,9% през юли, удостоверява за съществуването на резистентен напредък (на годишна база) за 23-и следващ месец. По-добро покачване на търговията на дребно през август е регистрирано само в Ирландия (скок със 7,9%), Литва (със 7,4%), Унгария (с 6,8%) и Полша (с 6,5%). /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР