Продажбата на платформата Школо не променя по никакъв начин досегашните

...
Продажбата на платформата Школо не променя по никакъв начин досегашните
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни не видя нарушения в сделката с Школо

Продажбата на платформата " Школо " не трансформира по никакъв метод досегашните отговорностите на компанията за отбрана на персоналните данни.

Тя не се отразява и върху съществуващите контракти с учебни заведения и просветителни институции, в които са заложени условия за култивиране на персонални данни.

Фирмата не е длъжна да уведомява контрагентите си за идното прекачване на собствеността на капитала ѝ.

Това се споделя в (КЗЛД) по отношение на продажбата на електронни дневници " Школо ".

" Промяната в собствеността на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на Република България, учредено и записано по българското законодателство, не визира уговорките му за отбрана на персоналните данни, които то обработва в качеството му на админ и/или обработващ, както преди смяната, по този начин и след нея ", посочвяат от КЗЛД.

Комисията беше сезирана от Министерството на образованието, откакто новината за придобиването на " Школо " от английската компания Juniper Education провокира разнопосочни мнения измежду родители, учители и шефове на учебни заведения в обществените мрежи.

От Комисията акцентират още, че законодателството за отбрана на персоналните данни не изисква позволение за смяна на собствеността на капитала на сдружението (администратор/обработващ персонални данни) нито от КЗЛД, нито от съответните учебни заведения, които работят с " Школо ".

От КЗЛД акцентират и още нещо значимо: Англия съблюдава същия правилник за отбрана на персоналните данни, който работи и в Европейския съюз.

" Настъпилите промени не следва да стават мотив за разпространяване на подправени вести, основаване на напрежение измежду огромни групи в обществото, в това число извличането на разнообразни изгоди от недобросъвестни лица, целящи в допълнение въвеждане в илюзия и неправилно ориентиране на публичното мнение ", се споделя още в позицията им.

Въпреки това мнение, Комисията ще стартира и по-подробна инспекция по случая, като ще даде резултатите от нея на по-късен стадий.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР