Продажбата на образователната платформа Школо“ на британската Джунипър Едюкейшън“ е

...
Продажбата на образователната платформа Школо“ на британската Джунипър Едюкейшън“ е
Коментари Харесай

Иван Петков: Видимо няма комуникация между министерствата по случая с „Школо“ и личните данни на българските ученици

Продажбата на просветителната платформа „ Школо “ на английската „ Джунипър Едюкейшън “ е значима за българското общество, тъй като по данни на самата платформа към 17000 български просветителни институции се възползват от услугата ѝ. Това значи, че данните на учениците от 1700 български учебни заведения са част от тази платформа, по тази причина е значимо те да са предпазени, а обществото – умерено, че няма теч на информация. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов  по време на парламентарен надзор в Народното събрание.
Той посочи, че от изявление на „ Школо “ е станало ясно,че те нямат съображение да осведомят МОН за промяна на собствеността авансово. А  преди самата договорка не е желано и мнението на Комисията за отбрана на персоналните данни.
„ Когато става дума за персонални данни на деца, страната би трябвало да има всякаква отбрана по съхраняването на тези персонални данни “, уточни Гуцанов.
Той попита министъра на образованието и просвета Галин Цоков дали ще изиска ли контракта за продажба на просветителната платформа „ Школо “ на английската „ Джунипър Едюкейшън “, с цел да бъде тествано дали в него има уговорка за прилагане на наличните в системата данни.
„ Сезирахте ДАНС по този въпрос, само че постфактум, при към този момент осъществена продажба. Училищните шефове показват своите терзания ит смяна на изискванията за прилагане “, добави социалистът.
В своя отговор министърът увери, че не е имало теч на информация, съгласно компанията,  а безспорна гаранция във връзка с персоналните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници, давала Комисията за отбрана на персоналните данни. 
По думите на министър Цоков обсъжданите терзания в общественото пространство били свързани с погрешни вести. 
„ Има ли връзка сред Вас и обособените министерства, най-много Министерството на електронното ръководство, тъй като същото директно визира и него? “, попита националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Петков .
По неговите думи това е доста значим въпрос, по който има отношение и министърът на електронното ръководство, само че от три седмици не се е явявал в отрасловата парламентарна комисия, с цел да отговори на повдигнатите въпроси. 
„ Вие казахте, че няма проблем, само че преди този момент е трябвало да има някакво тестване “, репликира Петков. 
„ Видимо няма връзка сред министерствата и то по подобен сериозен въпрос. Миналата седмица от ПП-ДБ направиха декларация, в която изясниха, че в този случай няма никакъв проблем и че опозицията цели да направи „ гръмки публични проблеми “. Ние считаме, че най-важното е нашите деца да са предпазени и хората обикновено са обезпокоени, че данните им отиват в задгранична частна компания. Затова считаме, че в действителност би трябвало да извършите огромна инспекция “, заключи националният представител.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР