Продажбата на фалшиви гледания на клипове в YouTube е повече

...
Продажбата на фалшиви гледания на клипове в YouTube е повече
Коментари Харесай

32-годишният Мартин Василев прави стотици хиляди долари с виртуозна шашма в YouTube

Продажбата на подправени гледания на клипове в YouTube е повече от рентабилен бизнес за тези, които знаят по какъв начин да употребяват слабостите в платформата за видеосподеляне. А от самата компания признават, че към момента не могат да намерят метод по какъв начин да спрат тези практики. 32-годишният Мартин Василев е един от тези, които се възползват от опцията. Работейки от вкъщи си в Отава, той е съумял да продаде над 15 млн. подправени гледания на разнообразни клипове в YouTube, което му е докарало „ скромното " заплащане от близо 200 хиляди $, написа bg-voice.com.

Неговият уебсайт 500Views.com свързва клиентите му с услуги, които оферират гледания, лайкове (а от време на време и нехаресвания) на клипове в YouTube или на постове в Instagram, генерирани от компютри, а не от хора. Ако клиентът не е удовлетворен от услугата, Василев връща част от сумата. Ако самата поръчка не е изпълнена, той се обръща към различен провайдър на лайкове и гледания и доизпълнява обещаното на клиента оттова. „ Мога да доставя безграничен брой гледания на видеоклип. YouTube от години се пробват да спрат това, само че не могат. Винаги се намира метод ", сподели Василев.
След Гугъл максимален брой търсения се правят през YouTube. Това е и най-популярната онлайн платформа измежду младежите, задминаваща и Фейсбук, и Instagram. С милиарди гледания дневно уеб сайтът за видеосподеляне оказва помощ да се подтикват културни трендове по целия свят, да се построяват онлайн звезди, да се основават кариери, да се популяризират и разпространяват всевъзможни марки и даже политически платформи. Също както в другите специфични медии, по този начин и в YouTube казусът с подправените сметки и всевъзможни измами за печелене на въздействие са факт. И компанията от години не съумява да се оправи с този проблем.
Екосистемата на подправените гледания на клипове, част от която е и Василев, може да подкопае доверието в YouTube, като манипулира цифровата " валута ", която алармира за цената на действителните консуматори. И до момента в който съгласно YouTube подправените импресии са напълно дребна част от всички гледания в платформата, те към момента имат забележителен резултат, когато става въпрос за заблуждаване на консуматори и рекламодатели. Големият въпрос в тази ситуация е - по какъв начин работи всичко това? И може ли платформата да засича сходни измами?
Изкуственото „ напомпване " на видеата с подправени гледания нарушава Общите условия на YouTube. Въпреки това нормално търсене в Гугъл, компанията майка на YouTube, демонстрира стотици резултати за уеб сайтове, продаващи импресии, с които да увеличите гледаемостта на клиповете си с от 500 до 5 млн. Подобни уеб сайтове също по този начин изскачат и като реклама в Гугъл.
За да ревизират по какъв начин всичко това работи, направихме поръчка за няколко хиляди гледания от 9 разнообразни компании. Почти всички поръчки бяха доставени в границите на 2 седмици. Един от тези бизнеси е Devumi.com - услуга, която съгласно личните си регистри е спечелила над 1,2 млн. $ за 3 години, продавайки общо 196 милиона импресии на клипове в YouTube. Почти всички тези гледания остават и до през днешния ден. Анализът на тези данни сред 2014 и 2017 година демонстрира, че множеството поръчки са приключени в границите на няколко седмици, макар че тези, които желаят над 1 млн. импресии, лишават малко повече време. Осигуряването на огромни размери на ниска цена и бързо постоянно е знак за това, че дадена услуга не предлага същински гледания.
Сред клиентите на Devumi.com попадат чиновници на RT - съветската новинарска организация, настояща като проводник на посланията на Кремъл за света; на „ Ал джазира инглиш ", основател на филми за Americans for Prosperity, сътрудници на консервативни политически тинк танкове, отговорникът на видео отдела на „ Ню Йорк поуст ", голям брой музиканти и така нататък Гледаният на клиповете на музикантите в YouTube се употребява като фактор за изчисляването на класациите на „ Нилсън " и „ Билборд хот 100 ".
Друг образец е 78-годишната Джудит Опенхаймер, която заплаща на Devumi 5000 $, с цел да разпространява книгата си, която е разгласила независимо. Целта й е да се сътвори интерес, който да обезпечи медийно внимание, популяризация на книгата и в последна сметка - контракт с огромно издателство. Въпреки обезпечените от компанията 58 хиляди проявления продажбите по този начин и не се усилват, а до договорка с издателство не се стига изобщо.
Междувременно битката на YouTube с тази процедура е яростна. Компанията употребява специфична система за следене на гледанията, която регистрира къде има аномалии. И все пак към момента се намират хора, които съумяват да мамят системата. През 2013 година казусът е даже толкоз сериозен, че близо половината от целя трафик в платформата е компютърно генериран. Сега това до известна степен е изчистено. Компанията не оповестява колко гледания са блокирани на дневна база, само че се споделя, че компанията се старае да поддържа броя на подправените гледания да е към 1% от всички. И въпреки всичко. Бизнесът с продажба на известност в обществените медии, и най-много YouTube, остава стабилен. 18 месеца е нужното време на Мартин Василев, с цел да премине от обстановка, в която живее с татко си и се устоя посредством обществени помощи, до такава, в която си купува лично жилище и BMW 328i.
До края на 2014 година неговият уеб страница е на първата страница в резултатите от търсенето на Гугъл за пазаруване на гледания в YouTube, а той самият извършва сред 150 и 200 поръчки дневно, което му носи повече от 30,000 $ на месец. „ Наистина не можех да допускам, че човек е кадърен да изкара толкоз пари онлайн ", сподели той. От неговия уебсайт поръчахме поръчват 25,000 гледания - поръчка, която бе изпълнена единствено за ден. Василев отхвърля да назове клиентите си, само че споделя, че огромната част от поръчките идват от разнообразни маркетингови и пиар организации. Самият той отхвърля да твърди, че продава същинска публика. Това, което продава обаче, оказва помощ на други да натрупат известност. Фалшивите гледания изстрелват обещано видео напред в търсенията в YouTube, помагайки по този метод да се натрупат и действителни консуматори.
Мнозина са обаче тези, които имат вяра, че фактически си купуват публика, а не просто кухи импресии - в това число публицисти като тези от RT и „ Ал Джазира инглиш ". Да не приказваме за елементарни консуматори, които се надяват, че видеото им в YouTube ще докара до действителни продажби на артикули, щом поръчат гледания от някой уебсайт. И въпреки самата компания да предизвестява за заплахите от подправените гледания, да обновява филтрите си и да следи за аномалии, хора не престават да субсидират с парите си и този полулегален бизнес с продажбата на известност.
А съгласно Мартин Василев единственият метод това да спре е YouTube да махне като цяло брояча на гледания - нещо, което онлайн платформата не би направила никога.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР