Продажбата на домашна ракия и на тютюн, за които не

...
Продажбата на домашна ракия и на тютюн, за които не
Коментари Харесай

1000 лева глоба за онлайн продажба на домашна ракия

Продажбата на домашна ракия и на тютюн, за които не са платени акцизи, посредством разгласи в интернет ще бъде неразрешена. Като нарушителите ще бъдат глобявани от 500 лева до 1000 лева, в случай че са жители, и от 2000 лева до 5000 лева, в случай че са компании. При наново нарушаване санкциите ще се удвояват. Това плануват промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които са пуснати от Министерството на финансите за публично разискване.

Сайтовете, на които може да се качват разгласи за продажба, ще би трябвало да управляват публикуването на известия за продажба на ракия и тютюн без заплатен данък, в това число посредством ограничение на достъпа на употребявани за задачата телефони номера, ай пи (IP) и имейл адреси. А качените разгласи ще би трябвало да бъдат премахвани. Наред с това се вкарват и нови правила за куриерските компании като задачата е да се пресече продажбата на акцизни артикули без бандерол посредством поръчки по интернет. При инспекциите на митничарите сега има доста случаи на потребление на куриерски компании за доставка на тютюн за пушене без заплатен данък, който е поръчан по интернет.

Затова се предлага въвеждане на обвързване за пощенските оператори да изискват от подателите на пратката да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че са с бандерол, когато подобен е наложителен. Тези промени са в интерес на куриерските компании, защото сега, в случай че митничари открият държане на акцизни артикули без заплатен данък в техните обекти, наказването се постанова на куриерската компания, а не на изпраща/получателя на пратката. В тази връзка се предлага, глоба да не се постанова на пощенски оператор, който е съдействал на митничарите за определяне на нарушителите.

Към тютюна за пушене, за който се дължат акцизи, да се прибавят и препаратите за пушене с наргиле (водна лула), които с изключение на тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи, оферират още от МФ. Акцизът за тютюна за пушене е 152 лева за кг.

С други промени в закона се стяга контролът върху акцизните артикули и се дават спомагателни права на митничарите. Например, вкарва се условие да се слагат GPS-и и върху камионите, които транспортират боклуци от тютюн. Въвежда се и обвързване хората да дават документ за идентичност при поискване от митничари. Това се прави защото в практиката постоянно проверяваните отхвърлят да дават персоналните си карти на митничарите и се постанова да се желае подпомагане от полицията. Предлага се и правна опция митничарите да желаят подпомагане от други способени органи за прекъсване на транспортни средства - коли, камиони, влакове, плавателни съдове и така нататък, които не могат да бъдат спрени от самите митничари.

Поради зачестилите случаи в границите на една година, при които митничари откриват транспортиране на укрити акцизни артикули, най-вече алкохол с годен български бандерол за други страни от Европейски Съюз (основно за Гърция), се предлага лицата, които държат и транспортират акцизни артикули без банален придружителен документ, да се санкционират с санкция от 1000 до 4000 лева за жителите и от 2000 до 6000 лева за компаниите. Само от началото на годината митничарите са открили нерегламентиран транспорт на над 10 хиляди бутилки високоалкохолни питиета, се показва в претекстовете. В момента за такова нарушаване може единствено да се наложи възбрана лицето да упражнява избрана активност за период от един месец, което не оказва предпазен резултат на нарушителите, допълват от МФ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР