Продажбата на акции за приблизително $5 милиарда през последните дни

...
Продажбата на акции за приблизително $5 милиарда през последните дни
Коментари Харесай

Мъск ще продължава да продава акции

Продажбата на акции за почти $5 милиарда през последните дни евентуално е единствено началото на за Илон Мъск и Tesla, написа The Wall Street Journal.

Когато основният изпълнителен шеф на производителят на електрически коли попита в Twitter дали да продаде 10 % от акциите си в компанията, той притежаваше към 170 милиона акции. От понеделник до сряда Мъск продаде към 4,5 милиона, съгласно документи, подадени до регулатора.

Ако желае да извърши обещанието си, той ще би трябвало да продаде още над 12,5 милиона акции, чиято стойност е над $13 милиарда по цени от четвъртък.

Акциите на Tesla поевтиняха след анкетата с съвсем 13 %, само че компанията към момента е най-скъпият авто производител и носи оценка от над $1 милиард. Но вложителите би трябвало да се приготвят за още волатилност, счита Бен Силвърман, шеф в InsiderScore. " Не считам, че размерът на транзакциите на Мъск ще сътвори волатилност. Смятам, че тя ще пристигна от интерпретацията на дейностите му и личните му думи ".

Мъск дълго отхвърляше да продава акции на Tesla, защото това отслабва контрола му над компанията. За разлика от Meta Platforms (доскоро Facebook), и Alphabet (която има Google), Tesla има единствено един клас акции. Изброените други две софтуерни компании имат по два класа акции, с което създателите имат суперправа при гласоподаване.

Последно Мъск продаде акции за $600 милиона през 2016 година, с цел да покрие данъчните си отговорности. И този път претекстът бе същият, макар шоуто в Twitter.

В понеделник основният изпълнителен шеф упражни правата си върху два милиона акции, а до август 2022 година би трябвало да го направи с още 20 милиона варианти — или те ще изтекат без стойност. Проблемът за него е, че това основава данъчни отговорности, а той не получава заплата и бонуси от Tesla.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР