Продажбата на активите на ЧЕЗ в България е пореден пример,

...
Продажбата на активите на ЧЕЗ в България е пореден пример,
Коментари Харесай

”Движение 21”: Продажбата на ЧЕЗ - пример за съдружие на управляващите с неформална власт

Продажбата на активите на ЧЕЗ в България е следващ образец, че ръководещите страната са или в съдружничество, или в послушание на мощен център на неофициална власт. Придобиването на активите на ЧЕЗ в България от относително дребна и слабоизвестна компания е следващата демонстрация на непрозрачно преразпределение на благосъстоятелност, протичащо се в ущърб на публичния интерес, при дейната роля на страната или услужливата бездейност на държавните институции. Поредната част от верига процеси, за които неведнъж обръщаме внимание, удостоверява действието на необикновен модел на връзки в българската стопанска система, политика и държавно ръководство. Така стартира декларацията на НИС на " Движение 21 " с водач Татяна Дончева.

Вижте останалата част на позицията:

"...Както неведнъж към този момент сме заявявали, картелизацията на политическата система и преплитането на бизнеса с политиката доближават рискови степени, немислими за страна от Европейския съюз. Публичната власт към този момент е овладяна дотам от мафията, че попречва ефикасното действие на демократичната правова страна и на пазарната стопанска система.

В страната ни на процедура е невероятно да съществува и да се развива значимо дружество – било то в промишлеността, в банковата сфера, в туризма, в услугите, в електронните или печатни медии и в доста други браншове, без по подобаващ метод да бъде извоювано благоволението на висши представители на формалната и неофициална власт. Налице са задоволително образци, говорещи че ръководещите страната са или в съдружничество, или в послушание на мощен център на неофициална власт. В тази връзка можем да напомним бързата продажба на Общинска банка, опитът за нелегално придобиване на ЕМКО и Дунарит, продажбата на Дипломатическия клуб, на телевизия BiT и доста други. Извършвани по сходна скица, в изгода „ неразбираем индивид “, имащ ползи идентични на властовия център, олицетворяван от Делян Пеевски. С съображение може да се заключи, че под управлението на Бойко Борисов, изпълнителната, законодателна и правосъдна власт са впрегнати да обслужват ползите на групата Доган-Пеевски-Борисов. Няма друго пояснение за държавното подпомагане за разпределянето на активите на фалираната Корпоративна комерсиална банка в интерес на същата група, за придобиването на Общинска банка.

Следва да обърнем внимание и на спомагателни елементи към бизнеса на ЧЕЗ в България, може би отчасти обясняващи претекстовете за продажба: назначението по време на първия кабинет на Борисов на лицето Димитър Стефанов (Митко Каратиста), прочут с непосредственост до Румен Николов – „ Пашата “, като „ локален улеснител “ на бизнеса на групата, по думите на публични представители на чешкия концерн; провокираните в годините редица обществени скандали; отнемането на лицензи; инспекциите на прокуратурата за злоупотреби.

Пряко разследване от действието на този корупционен политико-икономически модел е неспособността на страната да притегля стратегически индустриални вложители, несправедливото систематизиране на данъчната тежест и на икономическия напредък, дефицити в редица обществени браншове, увеличението на неравенствата и на общественото напрежение, изолацията от Еврозоната и Шенгенското пространство.

Случаят с продажбата на електроразпределително сдружение е изключително сериозен, защото визира натурален монопол и обекти от сериозната енергийна инфраструктура на страната, със значение за националната сигурност. Абсолютно неприемливо е висши представители на държавното управление да настояват, че властта няма по какъв начин да се намесва в договорката, че не се прави по българското законодателство и други подобаващи на дилетанти причини, оправдаващи пасивността. Оставката на министъра на енергетиката няма по какъв начин да следва от сходни причини, нито може да служи за димна завеса, прикриваща съпричастността на страната към договорката.

Настояваме способените държавни органи за отбрана на националната сигурност и за контролиране на дейностите в енергетиката деликатно да проучат всички детайли на договорката и да обезпечат отбраната на публичния интерес и националната сигурност, включително нужната бистрота към сдруженията притежавани и ръководени от семейство Върбакови и техните родственици – в кои сфери развиват активност, в какъв брой и в какви публични поръчки са взели участие и по какъв начин са осъществили съответните планове, изключително в региона на енергетиката, енергийната инфраструктура, строителството, енергийната успеваемост.

Поддържаме декларираната си по-рано позиция срещу приватизация на естествени монополи и на дейности/обекти от сериозната инфраструктура. Изправени сме пред нови и все по-интензивни опасности за сериозната енергийна инфраструктура, произлизащи от интернационалния тероризъм и проведена престъпност, включително киберзаплахи. В условия на публично-частно партньорство, от ден на ден нарастват отговорностите на обществения бранш за гарантирането на сигурността на инфраструктурата, а в частния бранш наклонността е повишените разноски за превъзмогване на рисковете да се трансферират преди всичко в тежест на крайния консуматор. В подобен подтекст, считаме за оправдано българската страна да придобие още веднъж контрола върху операторите и обектите на сериозната енергийна инфраструктура.

Повече от явно е, че държавното управление на ГЕРБ и присъдружните му партии, в това число комфортната им парламентарна съпротива, не са в положение да обезпечат на страната устойчиво демократично ръководство, господство на закона, самостоятелни и виновни държавни институции, ефикасна битка с корупцията и унищожаване контрола на мафията върху страната. Затова ще продължаваме да работим за премахване на днешното държавно управление, за предварителни парламентарни избори и за разтрошаване на картела, контролиращ политическия, икономическия и публичния живот в България. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР