Продажба на природен газ няма, а има изгодна покупка. Това

...
Продажба на природен газ няма, а има изгодна покупка. Това
Коментари Харесай

Министър Николов: Няма скрита продажба на газ, а изгодна покупка

Продажба на природен газ няма, а има преференциална покупка. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството във връзка изказвания на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов и на депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев. Борисов и Добрев попитаха ръководещите за газова договорка, която, по думите им, била осъществена в първите часове от началото на военните дейности в Украйна. " Продажба няма, има покупка. И не от Булгаргаз, а от " Булгартрансгаз ", посочи Николов. 

Министърът посочи, че " Булгартрансгаз " има нужда от количества природен газ, които се изразходват за софтуерни потребности. Закупените количества от " Булгартрансгаз " се съхраняват в газохранилището в Чирен, като всеки ден се добива нужната част от тях за реализиране на транспорт в България и отвън страната. С цел опазване на оптимални количества в Чирен " Булгартрансгаз " всекидневно търси оптимални количества природен газ на възможни и допустими цени. Такъв е казусът от 24 февруари 2022 година Средната цена на природния газ за февруари е 151,89 лв.. Закупените от " Булгартрансгаз " количества са на цена от 120 лв. на мегаватчас - с 32 лв. по-ниска от междинната цена.

" Покупка на по-ниска цена. Само някогашният министър председател може да ми дефинира къде има корупционна процедура в тази активност, както и някогашният енергиен министър ", акцентира Николов. И добави, че междинната цена за газов ден 24 февруари 2022 година до закупуването на съответните количества е 233 лв. за мегаватчас, като закупеното количество от " Булгартрансгаз " е със 113 лв. по-ниска цена. Това е с 48% по-ниска цена, която заплаща " Булгартрансгаз " за количества, които са в българската система. Най-високата цена на този ден е 255 лв. за мегаватчас - със 135 лв. над осъществената договорка от " Булгартрансгаз ". Най-ниската цена, която е реализирана през същия ден, преди покупко-продажбите на " Булгартрансгаз ", е 216 лв. - това с 96 лв. по-висока от цената на придобиване от оператора. Сделките са подписани с повече от един контрагент.

Министърът на енергетиката изясни, че когато има позитивни несъответствия в системата - изключително в гръцкия газопреносен оператор - те се продават на търгови процедури. Цените са доста по-ниски от междинните и пазарните, като съществена причина за това е неналичието на уреди за предпазване на природен газ в Гърция. Търгове за продажба на природен газ от позитивен дисбаланс се афишират в късните часове, когато е ясно какъв брой ще бъдат остатъците и какъв брой ще бъде потреблението в края на деня. При оповестяването на подобен търг " Булгартрансгаз " започва търсенето мигновено през платформата за търговия " Газов Хъб Балкан ", която подсигурява оптималната степен на бистрота. Български търговци на природен газ, които имат лиценз в Гърция, имат право да вземат участие в търговете и могат да закупят от тези количества. " Изнесените изказвания в последните два дни - точно на Националния ни празник, не са просто погрешни. Те са откровени неистини ", сподели Николов.

Брифингът на отрасловия министър стартира със заглавия от разнообразни медии, отразили образуването на опашки пред бензиностанции във вторник вечерта. Той сподели и профили във Facebook, в които има платени изявления и в които се показва паника за покачващите се цени на горивата и възможна тяхна липса.

По-рано министър председателят Кирил Петков уточни, че суматохата към горивата е основана от младежката организация на ГЕРБ. Николов сподели снимка, на която се вижда, че от профил, обвързван МГЕРБ, са популяризирани сходни информации. " Мисля, че е ясно, че през последните няколко дни, изключително със протичащото се в Украйна, това е безспорен и образец. Организирано мероприятие против стабилността в страната ", безапелационен е министърът.

В момента по отношение на 2021 година има с към 15% повече количество горива. Дизелът през март предходната година е бил 210 млн. лева, а през тази е 243 млн. лева Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година, посочи Николов.

Цените на нефта през последния месец са скочили доста, което способства за високите цени на горивата. Еврото също е поевтиняло по отношение на $ и това в допълнение води до повишаване на цените.

" За информация на някогашен енергиен министър държавният запас се употребява при избрани условия, които все още не са налични “, сподели министърът във връзка апела на Делян Добрев да се разблокират количества гориво от държавния запас. " Който сее ветрове, се знае какво ще жъне ", акцентира още енергийният министър.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР