Продажба на картина на известен съвременен български художник подпали скандал,

...
Продажба на картина на известен съвременен български художник подпали скандал,
Коментари Харесай

Скандал с картина на известен български художник

Продажба на картина на прочут актуален български художник подпали скандал, в който се намесиха и полицията и прокуратурата. Причината за разправията, опряла към този момент и до пазителите на реда и закона е платно с облика на писателя Йордан Йовков и негови герои, рисувано от проф. Галилей Симеонов, написа "Труд ".

90-годишният художник подал на 8 август тази година сигнал в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи във Вършец, че преди към 3 месеца уговорил продажбата на свое произведение – картина живопис с 54-годишна жителка на село Спанчевци.

Творецът дал картината на дамата и получил от нея капаро от 200 лв. с спогодба да се спогодят за окончателната цена. На 3 август обаче живописецът се срещнал с дамата и декларирал, че желае да си вземе творбата назад, като върне капарото. Тя обаче отказала развалянето на договорката и проф. Симеонов потърсил помощ от полицията.

Служителите на Министерство на вътрешните работи във Вършец почнали оперативно-издирвателни мероприятия и разкрили жителката на село Спанчевци, която предплатила платното на художника. Полицаите провели сказка с дамата и снели от нея писмени пояснения, а тя им предала картината.

Портретът на Йовков и героите му е оставен на предпазване в Районното ръководство на полицията във Вършец до изясняване на случая. Преписката ще бъде докладвана на Районна прокуратура-Берковица.

Работа по случая продължава, споделиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Галилей Сименов е художник, роден през 1929 година в балканското село Гаврил Геново. Завършил е с отличие ВИИИ „ Николай Павлович “ – компетентност „ Илюстрация “ при проф. Илия Бешков.

Бил е учител по изобразяване в Художествената академия, негови произведения се пазят в Националната художествена изложба и в държавни и частни галерии. От над 30 години живее в родното си село, близо до Монтана. Съученик и другар е на огромния български повествовател Йордан Радичков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР