Продадоха мача. Жертват влизането на България в еврозоната, каза в

...
Продадоха мача. Жертват влизането на България в еврозоната, каза в
Коментари Харесай

Продадоха мача. Как ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ и Възраждане блокираха влизането на България в еврозоната - Политика

" Продадоха мача. Жертват влизането на България в еврозоната ", сподели в декларация от трибуната на Народното събрание Мартин Димитров от " Демократична България ".

Изказването му бе във връзка блокирания Законопроект за промени в Кодекса за застраховането, който буксува в ръководената от него парламентарна комисия по икономическа политика и нововъведения.

Причината за блокирането се оказа липса на кворум.

Законопроектът е основен за влизането на България в еврозоната. Димитров е на мнение, че има сделка сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " за неуспех на кворума на комисията, а с това и протест на законопроекта и влизането на България в еврозоната. Същото се случи както в петък, по този начин и на другото изключително съвещание, което трябваше да се организира през вчерашния ден.

" Ако изпуснем влака в този момент, не се знае по кое време ще има нова покана за нас. Минаха 15 година, откогато сме членове на Европейски Съюз, и това беше първата покана за нас ", сподели Мартин Димитров.

Депутатът даде поръчка, че има подготвеност за насрочване на ново изключително съвещание, на което да се одобряват текстовете.

България би трябвало да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година Смята се, че съществена пречка е инфлацията. Съществува обаче различна позиция - може да има компромис, защото инфлацията е общоевропейски проблем. В този смисъл подводният камък е приемането на всички законопроекти, свързани с техническата подготовка на страната ни. Един от тях е проектозаконът за промени в Кодекса за застраховането. Основното в него е така наречен " Зелена карта ". През нея се подсигурява изплащането на компенсации за произшествия, породени от водачи в чужбина.

Тезата на съперниците на законопроекта е, че това ще докара до повдигане на цената на застраховката " Гражданска отговорност ". В този смисъл ГЕРБ-СДС и " Български напредък " вършат две идентични оферти сред двете четения, като в тях са идентични даже и правописните неточности. Те оферират Национално бюро на българските автомобилни застрахователи да заплаща, " когато са показани документи за годност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице или неговите наследници ". Това обаче опонира на поетите задължения за присъединение към еврозоната. Освен това направените оферти са лобистки и обслужват съответен осигурител, написа " ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР