Продадените абонаменти за синята зона във Варна драстично надхвърлят броя

...
Продадените абонаменти за синята зона във Варна драстично надхвърлят броя
Коментари Харесай

Абонаментите за синята зона в Морската столица с 63% повече от паркоместата

Продадените абонаменти за синята зона във Варна фрапантно надвишават броя на паркоместата. Това стана ясно в отговор на въпроси на локалния уебсайт Moreto.net, отправени към управлението на Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “.

За едногодишен интервал (29.6.2022-28.6.2023) са подадени общо 16 245 заявки за локално платено паркиране от физически и юридически лица и за електрически коли за синята зона във Варна.

Същевременно броят на отредените места за паркиране в зоната са 9920, или с 6300 по-малко от абонаментите.

Разликата сред абонаменти и места за паркиране е толкоз огромна, че даже и в сметката да се включат гаражните кафези, е ясно, че синята зона в този си тип надали взема решение казуса с паркирането на живеещите. Голямата диспропорционалност е явен знак, че би трябвало да се търси дълготрайно решение на казуса.

Решението

На първо място казусът не трябва да се задълбочава. Казано с други думи, извънредно време е политиката на презастрояване и уплътняване на жилищните площи да бъде преразглеждана, а построяването на нови жилища да върви ръка за ръка с обезпечаване на съответен брой паркоместа в новостроящите се здания.

Изграждането на многоетажни, в това число и подземни публични паркинги, наподобява рационално решение, само че неналичието на терени в централната градска част, както и неналичието на финансиране, вършат нещата да наподобяват нереалистични.

Възможно решение е гаражите, които преди десетилетия бяха превърнати в магазинчета и множеството, от които през днешния ден се отдават чартърен, още веднъж да бъдат превърнати в гаражи.

Едно от най-екстравагантните решения би било естественото понижаване броя на колите. Това, несъмнено, е дълготраен развой, а наложителен детайл от него е различният превоз. От една страна, усъвършенствана инфраструктура от велоалеи, а от друга - по-добър и по-добре усъвършенстван откъм направления и графици публичен превоз.

Най-бързото и най-ефективно, само че може би не и най-справедливо решение е фрапантно увеличение цената на абонамента за втори автомобил.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР