Прочутият юрист Николай Хаджигенов ще се включи в мълчаливия протест

...
Прочутият юрист Николай Хаджигенов ще се включи в мълчаливия протест
Коментари Харесай

На протеста днес: Николай Хаджигенов дава рамо на пловдивски...

Прочутият правист Николай Хаджигенов ще се включи в безмълвния митинг на пловдивските юристи в късния следобяд. Недоволството си те ще изразят от 17 часа пред входа на Окръжния съд, а повода е обновената идея на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, предвиждаща закриване на районни съдилища и смяна в подсъдността по голям брой цивилен и наказателни каузи.

В писмото на Адвокатския съвет на Пловдив във връзка митинга се показва, че на 19 януари тази година Съдийската гилдия, и на 18 февруари Пленумът на Висшия правосъден съвет са взели решения, с които се приема модел за метаморфоза на правосъдните структури на районно равнище и Пътна карта с проект за деяние за метаморфоза на правосъдните структури на окръжно и апелативно равнище, а точно тъй наречените „ Модел 4”. Този модел планува закриване на голям брой районни съдилища в страната и превръщането им в териториални поделения с извънредно стеснена родова подготвеност, без да е изработен подробен разбор за обществените, стопански, териториално – географски, демографски и професионални аспекти и последствия на такава смяна и без предоставяне на публичност за необятното й разискване.

В Пловдивско смяната ще засегне Районния съд в Първомай.

„ Общото заседание на юристите от страната, извършено на 29.05.2021 год. в нарочна декларация изрази безпокойствие от проблемите, които би могъл да породи така наречен „ Модел 4 “ в комбиниране с неналичието на цифрова досегаемост и работещо електронно правораздаване и се обърна с апел сходни промени да не се правят, без осъществяване на сериозен професионален и публичен спор по въпроса за промяната на правосъдната система “, се показва още в писмото.

„ Каним всички сътрудници съдии, прокурори, чиновници на съответните административни звена, които показват съпричастност към нашето безпокойствие и желаят да изразят своето противоречие с обновената идея на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, отразена в отчета за модел 4, да се причислят към оповестения безмълвен митинг “, приканват от Адвокатския съвет в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР