Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе представен на

...
Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе представен на
Коментари Харесай

Уникален спектакъл на уникално място

Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе показан на сцената на фестивала „ Опера на върховете” на Белоградчишките скали. За да могат феновете да съпреживеят същински страстите, които носи творбата, определяна като произведение, което навлиза с музиката си надълбоко в човешката душа, оказа помощ хорът и оркестърът на Софийската опера с диригент Ерих Вехтер и солистите Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Камен Чанев и Сами Лутинен.

„ Реквием” е творба, в която посредством музиката си Джузепе Верди пресъздава една от най-важните религиозни подиуми – тази на Страшния съд, която за композитора не носи известния смисъл за деня на изкуплението, а е израз на безжалостното нахлуване на гибелта. „ Реквием” е произведение, предизвикано от трагични загуби в живота на композитора, с което той се прекланя пред паметта на две значими фигури в неговия живот - огромният италиански композитор Джоакино Росини и популярния публицист Алесандро Мандзони.

Любопитен факт от историята на основаването на творбата е, че в началото тя е трябвало да бъде основана през 1868 година от най-известните италиански композитори по това време, като знак на респект към творчеството на Джоакино Росини. Работата по нея стартира незабавно и завършва година по-късно, само че творбата по този начин и не е изпълнено пред аудитория. Този факт, а и гибелта на Алесандро Мандзони, пред чието творчество Верди се прекланя, карат композитора да сътвори своя „ Реквием ”, работата по който приключва през 1874 година. Първото му осъществяване е на 22 май същата година в катедрала „ Сан Марко” в Милано, а диригент е самият композитор. Следват сполучливи министър председатели на „ Реквием” и в Париж, Лондон, Виена, Петербург.



С осъществяването на Вердиевия реквием, уредниците на фестивала ще отбележат и 370 годишнина от основаването на Никополската епархия, основана през 1648 година, а при започване на 1883 приета за независима архиепископия. През 2002 година в Свищов е издигната построена нова постройка за храма „ Свети Свети Кирил и Методий “, а в следствие се разкриват се и нови енории в градовете Плевен, Левски, Видин и Враца.

Изпълнението на „ Реквием ” се посвещава и на 330 годишнина от експлоадирането на Чипровското въстание, избухнало в опит за освобождението на на българските земи от османско господство. Бунт, сподавен за малко време, приключил с доста жертви и голяма бежанска вълна навътре в страната и зад граница. На Белоградчишките скали с „ Реквием” ще бъде почетена и паметта на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850, известно и като Видинското и Белоградчишкото, обединило напъните на хората от региона против османската власт. Въстание, считано за най-масовото от другите многогодишни селски размирен придвижвания в Северозападна България по това време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР