Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи днес официално проекта си

...
Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи днес официално проекта си
Коментари Харесай

Прочут италиански архитект представи проекта си за нов мост в Генуа

Прочутият италиански проектант Ренцо Пиано показа през днешния ден публично плана си за нов мост в Генуа, който е негов роден град, съобщи Франс прес.

На 14 август в западната част на града рухна сектор от моста "Моранди ", който бе част от магистралната мрежа на региона Лигурия. Загинаха 43 души, съобщи Франс прес. Малко по-късно Ренцо Пиано предложи на регионалния шеф на Лигурия, в която се намира Генуа, план на нов мост на мястото на отчасти срутилия се. Днес на конференция световноизвестният проектант показа публично плана си.

"Новият мост би трябвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана ", сподели Ренцо Пиано. "В него ще има нещо, което ще припомня на транспортен съд ", добави той. "Новият мост ще бъде с по-фина структура, ще има характерно лъчение и светлина ", добави Пиано, уточнявайки, че мостът ще е бял.

Роденият преди 80 години в Генуа Ренцо Пиано акцентира, че не би трябвало да се бърза при построяването на новия мост. Но регионалният шеф на Лигурия Джовани Тоти увери, че новият мост ще бъде подготвен през есента на 2019 година, най-късно през ноември следващата година.

Кметът на Генуа Марко Бучи пък разгласи организирането в идните месеци на интернационален конкурс за възобновяване на "един доста хубав квартал " под моста. Това се постанова защото разрушаването на отломките от моста, ще наложи и разрушаването на част от жилищните блокове, намиращи се под него.

"Искаме да превърнем нещастието в една огромна опция за Генуа и най-после ще имаме един още по-хубав град отпреди. В продължение на епохи Генуа правеше велики неща и не виждам за какво да не можем да продължим да го вършим ", сподели Бучи.
На конференцията участваха и ръководители на компанията Аутостраде пер л'Италия и на корабостроителниците Финкантиери, които загатнаха опцията на консорциум за новия мост.

Първата компания е концесионер на моста "Моранди ", който рухна отчасти в Генуа. В началото на седмицата Данило Тонинели, министърът на инфраструктурата на Италия, сподели, че концесионерът ще финансира реконструирането на моста, което ще бъде поверено на обществена компания.

Според регионалния шеф на Лигурия ръководителите на Арселор Митал, която сега поема контрола върху италианската компания Илва, която има огромно дружество в Генуа, са изразили подготвеност да дават стомана за построяването на моста.

В края на конференцията през днешния ден ръководителят на Аутостраде пер л'Италия Джовани Кастелучи прегледа от близко макета на моста на Ренцо Пиано и без да желае го събори. Макетът се строши и това провокира усмивката, само че и жест на беззащитност от страна архитекта, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР