Прочистването на избирателните списъци е чудесна идея. Сума ти народ

...
Прочистването на избирателните списъци е чудесна идея. Сума ти народ
Коментари Харесай

Като изхвърляме мъртвите души, да не зачеркнем и живите

Прочистването на изборните описи е чудесна концепция. Сума ти народ се води кадърен за гласоподаване, без това да има нещо общо с действителността. Починали, отпътували за чужбина от дълго време или просто трансформирали непрекъснатия си адрес хора си попадат десетилетия наред в описите. Това го знаят всички, които се занимават с избори. Но по една или друга причина си попадат наред с някогашните си съседи, съграждани и сънародници.
Това състояние устройваше както партиите, по този начин и обособените политици. Всички проценти и рейтинги биха изглеждали напълно друго, в случай че махнем от тях едни 20%. По тази причина за пречистване на изборните описи се приказва много, само че нищо не се прави.
45-ото Народно заседание не направи изключение. Можеха тези симпатични депутати - бързи, смели и сръчни - да пооправят малко нещата в Изборния кодекс. Но, уви, явно имаха други цели.
 Хиляди са заличени от изборните описи в община Плевен Хиляди са заличени от изборните описи в община Плевен
Общо 3 206 души са заличени на разнообразни учредения от изборните описи в община Плевен. От тях 132-ма са в кметствата на общин...
Пък и, почтено да си кажем, малко на брой у нас схващат същността на казуса и могат да дадат работещо решение. Не единствено в Народното събрание, само че и в държавното ръководство. Институциите по този начин и не се схванаха между тях. Ако ГРАО, Министерство на вътрешните работи и ЦИК проработят в синхрон, няма да бъде вероятен нито изборният туризъм, нито потреблението на гласоподаватели в качеството им на количество.
На последните избори се нагледахме на парадокси. Според Национален статистически институт българите над 18-годишна възраст са 5 761 802. Според предоставения от ГРАО на ЦИК лист имащите право на глас са 6 732 316. Този цялостен един милион разлика към този момент години наред " гласоподава ", като по този метод обезпечава и заветната дотация на партиите, и скъпото " въздействие " на политиците. Само дето всичките им проценти са Пунта Мара, в случай че цитираме досегашния министър председател на България.
Истината е, че този един милион е формиран от фантоми. А фантомът, по думите на проф. Михаил Константинов, е гласоподавател, чието име попада в листата на една секция, в която той действително не живее. Пак съгласно професора методът да се изчистят фантомите е дейната регистрация - гласувалите на 4 април, които са се подписали в описите в своите секции, се вкарват в ГРАО и по този начин имаме лист с хора, които действително са взели участие в изборите. Към тях може да се прибавят и декларирали предпочитание да гласоподават в съответните секции. Този лист би бил действителен.
Според Цветозар Томов парадоксът с фантомите се дължи на условието за непрекъснат адрес, по който хората се вписват в изборните описи. Така всички живеещи в чужбина българи се оказват вписани. А живеят другаде, декларират предпочитание да гласоподават там - по местоживеене и това повтаряне никого не тревожи задоволително, че да се промени законът. На келепир са тези, които знаят по какъв начин да употребяват тези отсъстващи от страната гласоподаватели, да ги пишат дали своят вот и да си натрупат заветните проценти.
Изборните безобразия могат елементарно да бъдат тествани, в случай че има политическа воля и държавническа мисъл. Чак за наказания не можем и да мечтаем - би се сринал целият политико-управленски пъзел от 1990 насам. Но воля и мисъл освен чакаме - би трябвало да ги пожелаваме, в случай че сме решили да излизаме от блатото.
 Мъртви души: Почти милион души разлика в описите на ЦИК и Национален статистически институт, само че в действителност по този начин ли е? Мъртви души: Почти милион души разлика в описите на ЦИК и Национален статистически институт, само че в действителност по този начин ли е?
Има ли " мъртви души ", които възкръсват по време на избори в България? Мнозина са твърдо уверени в това. И следващият сигнал за голяма м...
Служебният кабинет ги демонстрира, има предпочитание да прочисти описите, само че има заплаха да залитне в другата прекаленост и дружно със сапунената вода да изхвърли и бебето.
Идеята да можеш да гласуваш, единствено в случай че си плащаш налозите в България, крие тъкмо такава заплаха. Стотици хиляди живеещи в чужбина българи ще бъдат зачеркнати. Затова е добре предлагането да се уточни. Звучи разумно, само че на процедура е антиконституционно. Да не приказваме в кой век живеем - през днешния ден живееш в Куртово Конаре, на следващия ден - в Лондон.
Затова дейната регистрация е същинското решение. Не да се лишава право на гласоподаване, а да не може да се гласоподава (на хартия, схваща се) на две места.
Тогава този един милион, формиран от фантоми, ще изчезне и, колкото и необикновено да звучи, няма да има чак такива благоприятни условия за изборна търговия.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР