Прочетете ощеТри месеца след убийството на Митко от Цалапица, разследването

...
Прочетете ощеТри месеца след убийството на Митко от Цалапица, разследването
Коментари Харесай

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство


Прочетете още
Три месеца след убийството на Митко от Цалапица, следствието по случая зацикля. Все още няма диря от търсения Рангел Бизюрев. В същото време прокуратурата повдигна обвинявания за укривателство на Валентин и Борислав Динкови, а това от своя страна докара нова вълна от митинги в селото. Близки, родственици и другари на Димитър Малинов не имат вяра, че братята близнаци са единствено укриватели, а не и съучастници в жестокото закононарушение.

Защо беше погубен Митко? Колко и кои са неговите убийци? Трябва ли да бъде изработен нов следствен опит? За всичко това описваме в този момент във втора част на нашето следствие:

Три месеца, след жестокото ликвидиране в Цалапица ограничения са взети  във връзка с служителите на реда, които работят по случая в първите дни. Със заповед на министъра на Министерство на вътрешните работи дисциплинарно уволнени са някогашният шеф на ОД МВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинови и началникът на районното ръководство в Стамболийски - основен контрольор Ангел Керпиев. Временно отхвърлен от служба е и контрольор Дамян Капов, оповестява.



Според юрист Антоанета Николова, която съставлява почерненото семейство, при такива случаи първите дни са най-важни.

„ Трябвало е да снемат записи от всички камери, не публицистите да им събират записите от камерите. Не Атанаска Бакалова да се моли да й бъдат свалени. Центърът на Цалапица е целия в камери, какво им е коствало да съберат тези доказателства? Когато не го направиш това в точния момент, тогава когато суматохата им премине, когато не са арестувани незабавно, когато им се оставя време те да се уговорят какво да лъжат взаимно, на кой да трансферират виновността, тогава към този момент идва сложното. Те имат право да лъжат. Те се пазят,  те са обвиняеми-всичко могат да споделят. И на хората е мъчно да бъде обяснено, по какъв начин единия, който го е блъснал, нали това се тиражира, по какъв начин той е палач, а този, който седи там у дома или гледа и този, който зарови натрупа и постави от горната страна строителните боклуци, той е нещо друго. Нещо доста по-мъничко и ще бъде осъден по-лекичко. Ти, с цел да присъстваш там, ти да помагаш, да ровиш, да буташ натрупа, да укриваш следи, да бършеш, да гориш облекла, майка ти и татко ти и те да оказват помощ. Какво е това? Ти си съпричастен към това действие. Ти си съизвършител в него. Ти участваш по този начин, че да бъде скрито ликвидиране, да бъде скрито едно безчовечие. “,  казва юрист Антоанета Николова.



В първа част на нашето следствие ви разказахме и показахме събитията от 20-ти юли. Тогава, когато Митко излиза от у дома и в никакъв случай не се прибира. Минути преди този момент Митко си е писал по едно и също време с двама души - с малолетно момиче, с което имат загадка връзка и с Борислав Динков. Стана ясно, че Борислав също е харесвал това момиче и също скрито си е пишел с нея.

„ Тези, които знаят, че Митко ще си върви на другия ден са Я.Г. и Борислав. “, споделя майката на убитото момче-Атанаска Бакалова.

Малко преди 23.00 часа чатовете с  Борислав и момичето стопират и Митко излиза от у дома.

„ -Извикан е, излязъл е…Преоблякъл се е. “, добавя Атанаска Бакалова.

„ Самият тон на резето и се чу. И се чу диалог по телефона като сподели: „ Ей, в този момент пристигам. Излизам. ” И по-късно нищо повече не се е чу, тъй като отиде в противоположната посока, където обикновено излиза- надолу по улицата. Тук е прекомерно безшумно, доста малко евентуално е нещо да се е случило и да не се чува, тъй като дистанцията е 50-60 метра във вътрешността в улицата., “ спомня си съседът Рангел Пърчев.



По време на следствения опит Борислав  показва, че всичко се е случило пред дома на Андриан Тонев. Собственикът на парцела в посочения интервал е бил в дома си.

„ Не може да е станало тук. Ако е станало тук, ето виждаш, че кучето лае непрекъснато. Няма по какъв начин да стане. До 00:30часа съм бил вътре. Няма логичност да споделят, че е тука. Когато ги докараха тук, Борислав сподели, че тук е Рангел е удрял Митко. Тук лампите светят непрекъснато. “, изясни Андриан Тонев.



„ Единствената осветена къща, където индивидът си живее, там на имотната граница. Тоя пердах измежду нощ, той не е бил пердах с безмълвие и с удари. С крясъци, по какъв начин никой нищо не е чул? Не да ми изясняват те по какъв начин били Митко на 80-70 метра, където е цялостно с кучета.И никой не е схванал. Само, че тази уличка не е площада до пощата, към който има видео наблюдаване, а е във вътрешността, където няма никакви камери. Просто би трябвало да има предпочитание да бъде още един този следствен опит, което няма да коства безусловно нищо, с изключение на едно вървене до Цалапица. Нищо повече. Да се направи по този начин, както е до стълба, а не там, където им демонстрират те., “ допълни юрист Тонева.

От фрагментите от охранителните камери, които изчистихме благодарение на  експерти се виждат хора  на към 70-80 метра от мястото, което показва Борислав в следствения опит.  Вижда се и тяло на земята.



В обясненията си, които сменя няколко пъти, Борислав твърди, че единствено Рангел е бил Митко. Ударил го е региона на корема 3-4 пъти, следват удари вид ъперкъти, и още с колене в региона на гърдите. Всички, които познават Рангел знаят, че той няма боксьорски умения и не знае смисъла на термина ъперкът.

Свидетелските показания, данните и фрагментите, предоставени от нас обаче, не са задоволителни на проверяващите и отхвърлят да създадат нов следствен опит. Затова юристът на почерненото семейство изиска това от Окръжна прокуратура -Пловдив с публична молба.

„ Абсолютно необяснимо е за мен това твърдоглавие и тоя дебелоглав. Защото аз съм си хванал една версия, на мен ми е добре да я избутам там в съда, да влезе обвинителния акт и това е. Истината би трябвало да излезе нескрито. Къде е бито момчето? Защо братята Динкови показват друго място?  За мен не е обикновено да прегърнем всичко ей по този начин доверчиво, което те ни споделят, че е по този начин, тъй като виждате ли те са арестувани, и си споделят истината момчетата. Трябва да се ревизира всяка една версия. Всеки може да сгреши, само че когато не проверяваш нещо, за което имаш справедливи данни, че може да е правилно, значи, че не си вършиш работата. “, изясни юрист Николова.

Адвокатът  на семейство Динкови-Светлана Званчева, отхвърля изявление преди делото на 25 октомври. Прави усещане фактът, че синът й е действащ  полицай   в едно от районните в Пловдив. Търсим семейство Динкови и в дома им, само че не ги откриваме. За пръв път след убийството на Димитър Малинов, приказва бабата на арестуваните Валентин и Борислав -Бойка Динкова.

 

Б.Динкова:- Искрено скърбя за момчето. Никак не е елементарно на майката, само че не е първото момче, което е убито. Много други деца има убити, такава сензация видяхте ли някъде, по София и т.н? Това е цялостен цирк на Атанаска. Аз не мога да допускам, че тая майка жали. Тя е тръгнала с маршова стъпка тук да върви и да вика по тая фуния. Не мога да допускам, че тая майка жали.

-В случая тези митинги почнаха от това немарливо следствие, което се организира.

Б. Динкова:-Защо да е немарливо? Аз мисля, че напълно обикновено се водят нещата.

-Борислав не го ли е бил?

Б. Динкова:-Не. Той се кълне пред майка си и споделя: „ Майко аз не съм го докоснал. “ Не съм чувала да се бие, не знам. Аз мога ли да кажа, аз вечер не излизам с тях.

-Т.е не са такива, каквито ги виждаме по обществените мрежи, клиповете, които разгласяват?

Б. Динкова:-Не мога да кажа, че са такива, да. Те са избрали най, най.., да качат някоя хубава фотография. Какви са тези фотоси дето ги качват, където упражняват и т.н

-Вие вярвате ли, че вашите внуци са съучастници в това грубо закононарушение?

Б. Динкова:- Не, не мога да допускам това нещо. И въпреки всичко не съм била там, нищо не мога да кажа.

-Сега ходите ли им на свиждания?

Б. Динкова:-Ходя им на свиждания, да.

-Какво споделят те?

Б. Динкова:- „ Бабо ние сме почтени ” и по този начин са споделили и в показанията.

- Да, само че те са спорни тези показания, сменят си ги няколко пъти?

Б. Динкова:- Това са думите на Атанаска.

- Не, ние сме ги видели тези показания.

Б. Динкова:- Не съм била там, не знам какви показания са давали.

-Казват, че имало очевидец, че Валентин е бил през целия ден на работа в сервиза и след това вечерта си е бил у дома, гледал е филм. Не е излизал на никое място, откакто брат му се е обадил.

Б. Динкова:-Да, по този начин разбрах и от сина ми, че през целия ден е помагал на татко си и дори си е бил лежащ, когато Борислав му се е обадил. Това го знам от сина ми.

- А  кой е очевидец на това нещо?

Б. Динкова:- Аз споделям, че мен ме нямаше. Нищо не мога да кажа.

-Как са в този момент те?

Б. Динкова: -Те към този момент са в пандиза, по какъв начин да се усещат? Как да Ви кажа, не се усещат доста прелестно, не може да им е хубаво там.

- А съжаляват ли?

Б. Динкова:-Съжаляват, несъмнено. Разстроени са и двамата. Особено Валентин.

-Борислав е бил другар с него?-

Б. Динкова:-  Борислав, да. Доколкото разбрах е бил другар с това момче, дори и не го познавам. Нито го познавам, нито съм го Б. Динкова:виждала това момче и нищо не мога да кажа за това момче. По фотосите го виждам, че е хубаво момче, добре облечен, си задавам сама въпроса по този начин хубаво, елегантно момче на 24 години с какви финанси живее и по какъв начин се облича? Майка му не взима заплата, татко му също. На такова младо момче най-малко 1000 лв. му трябват на месец.

-На вашите момчета толкоз ли им трябват?-Те работят моите момчета. Борислав е ходил на полето. Берат ябълки и върви, и работи. И Борислав е работил, и Валентин е работил. Баща им толкоз строго ги гледа, че дори като дребни ги шамаросваше, съм взела участие и съм казвала, че по този начин не се възпитават деца с пердах и така нататък Шамаросвал ги е, не че ги е бил като всеки родител. Но той ги държеше доста изкъсо…

На 25 октомври Районен съд -Пловдив ще гледа делото против близнаците Валентин и Борислав Динкови. На тях са им повдигнати обвинявания за укривателство. Продължаваме да следим този случай!

Очаквайте скоро на уеб страницата на GlasNews целите изявленията с Бойка Динкова, юрист Антоанета Николова и престъпните психолози Тодор  Тодоров и Даниел Генков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР