Пробвали ли сте да излекувате бронхит с капки за очи

...
Пробвали ли сте да излекувате бронхит с капки за очи
Коментари Харесай

Решения на несъществуващи проблеми на пазара на горива

Пробвали ли сте да излекувате бронхит с капки за очи или да загасите пожар като му " препречите пътя " с нещо запалимо? Вероятно не, тъй като няма никаква връзка сред казуса и неговите признаци, от една страна и предлаганите ограничения, от друга.

Затова и препоръчаните от Министерството на финансите ограничения, с които търговците на горива ще са длъжни да издават касови бележки, съдържащи цената на Данък добавена стойност, данък, продажната и покупната цени на горивото, наподобяват комични. " Целта на предлагането е крайният консуматор да бъде осведомен за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива съставлява косвени налози, както и каква е продажната стойност на горивата и цената на тяхното придобиване от търговеца ", изясняват от министерството, само че не изясняват какво общо има това с проблемите на пазара на горива, които са напълно в друга посока.

" Възложил съм на финансовия министър да създадат промени в разпоредба 18 (бел. ред.- по-известна като разпоредба за касовите апарати) и когато зареждаш на бензиностанцията, по този начин при сметките си за ток хората да виждат разрушена цена какъв брой е индустриалната цена, акцизът, Данък добавена стойност - по какъв начин се образува цената ", изяснява министър председателят. Това може да разсъни повече смях, в сравнение с нещо друго за всеки, който е обръщал внимание на сметките си за ток, а за останалите – евентуално удивление, защото нормално се гледа крайната цена, както при всяка друга стока и услуга, а не по какъв начин се образува тя.

Със сметките за ток има няколко извънредно занимателни момента:

1) Те не дават доста информация, тъй като има две цени и са нужни спомагателни изчисления;

2) В сметките за ток липсва покупната цена на електрическата сила от НЕК, тъй като в случай че я имаше, семействата щяха да видят, че в доста случаи тя е по-висока от продажната цена на крайния снабдител[1];

3) В интервала от юли 2013 година до юни 2018 година така наречен цена за отговорности към обществото[2] въобще изчезна от сметките и стана част от продажната цена на НЕК (която също не е в сметките);

4) Гореспоменатата цена, която влезе в действие от юли 2013 година, включва три разнообразни добавки за другите държавни политики[3], които се виждаха в сметките от въвеждането им от средата на 2009 година доникъде на 2013 година, само че бяха скрити поради митингите от зимата на 2013 г.

Всъщност това, което ръководещите направиха със сметките за ток – скриването на надбавките към цената, които са резултат от държавната политика в бранша, се случи и в бранша на горивата, само че една година по-рано – в средата на 2012 година Тогава, след едногодишна инспекция за съществуване на картел на пазара на горива, Комисията за защита на конкуренцията реши, че на пазара няма подобен, може единствено да се приказва за ценови паралелизъм, а компанията с господстващо състояние на пазара " Лукойл " не злоупотребява с него. За унищожаване на съгласуваните ограничения при определянето на цените Комисия за защита на конкуренцията счете, че е " съответно и задоволително " цените на едро да не се разгласяват и да останат налични единствено за клиентите на търговците. Изглежда " решението " нито е било съответно, нито задоволително, защото пет години по-късно комисията още веднъж регистрира съществуването на ценови паралелизъм.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР