Проблемите в София се знаят – дори програмите на различните

...
Проблемите в София се знаят – дори програмите на различните
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Започваме преглед на договорите в общината, трябва черен списък на фирми за обществени поръчки

Проблемите в София се знаят – даже стратегиите на другите обединения бяха близки. Значи можем да намерим болшинства по всеки обособен проблем. С Бойко Борисов не съм се срещал, няма по какъв начин да имам някаква роля в управническата сглобка. Григорова може би желае друго кресло - на " Позитано " или в нов план. Не ме вълнува, а за своето не се тормозя. Дъщерите ми към този момент не могат да са естествени младежи, да вървят на всички места и да качват фотоси. Адски ниско равнище беше това, което се изписа за мен, за Ваня Григорова, Антон Хекимян, Деян Николов. Това споделя в изявление за 24 часа новият кмет на София, Васил Терзиев.

- Залог ли беше борбата за София за бъдещето на управническата коалиция, която сега е в приключение, господин Терзиев? И вие персонално поемате ли роля в сглобката?

- Подозирам, че щеше да стане по-сложно за обединението ПП-ДБ при различен резултат. Доколкото разбрах от думите на господин Борисов, Кирил Петков даже се е хванал на бас с него кой ще бъде кмет. И го е спечелил.

Що се отнася до моята роля - тя е да бъда кмет на всички софиянци. Не съм се срещал с господин Борисов, тъй че няма по какъв начин да имам някаква роля в държавното управление. Може би ще се срещнем при осъществяването на ротацията. Или пък, когато отида в Банкя да приказвам с хората и да видя на място по какъв начин се оправя районният кмет.

- Христо Иванов ви сподели, че в София би трябвало да се научите да вършиме сделки и че няма кой да ръководи, до момента в който чакате да изградите доверие едни към други - постанова се да си го дадете в задатък. Математиката пък споделя, че би трябвало да се разбере с Българска социалистическа партия, с ГЕРБ или и с двете групи съветници, само че “Спаси София” плаши да си тръгне от вас, в случай че работите с ГЕРБ. Тогава какво ще вършиме?

- Общинският съвет има това преимущество - за разлика от Народното събрание, че е за четири години. Така че тези 61 съветници ще би трябвало да работят дружно в този интервал. И то за положителното на София, а не за нечии партийни ползи. Програмите на другите партии по време на акцията не се различаваха изключително една от друга, тъй като всички ние знаем какви са проблемите и какви могат да са решенията.

Тоест - с една група може да се работи по някои политики, с друга - по други. Все отново ползите на града би трябвало да са над всичко.

А какъв е най-хубавият метод да се гради доверие? С бистрота, почтеност и отвореност, нали? Ако въртиш някакви покупко-продажби на мрачно, никой няма да ти има вяра. Ние влязохме в акцията с това, че ще сменяме модела на ръководство. Няма да е по никакъв начин добре, в случай че зациклим тъкмо в това отношение.

- Има ли риск Борис Бонев да не събере гласове за началник на СОС? При какви условия ще го жертвате?

- Още от предизборната акция ние неслучайно разделихме функциите - претендент за кмет и за ръководител на общинския съвет. Така всеки можеше да води по друг метод акцията и за това, което следва.

Борис Бонев би трябвало да се срещне с всички останали групи в СОС и да договаря с тях. Честно и ясно: “Това е моята кандидатура, при какви условия ще я подкрепите?”. Най-вероятно това ще стане и при поръчка за поддръжка от негова страна, и от страна на нашата група на избрани политики.

В последна сметка ние имаме най-вече общински съветници, имаме кмет, 19 районни кметове - разумно би било той да стане ръководител на СОС, тъй като това сигурно ще улесни връзката и реализирането на политиките, които ще оказват помощ на града. А и не мисля, че за другите съветници ще е добре да вършат на инат. Какво печелят? Нищо. Само София губи време.

Има и още един взор - за Борис Бонев с преференция са дали своят вот 25 000 души. Кой от останалите съветници има толкоз преференции? Никой. Това значи, че той има гласуван сериозен заем на доверие.

- А може ли Ваня Григорова да получи креслото на ръководител? Или друго кресло?

- Отново е работа на договаряния в СОС. Нямам никакви терзания за моето кресло, за другите кресла не мога да давам отговор. Няма да се учудя, в случай че тя желае да получи креслото на “Позитано” 20 или на някой нов политически план. Но това, почтено казано, не ме визира. Ще се надявам да бъде градивна съпротива в общинския съвет.

- Тя изиска съдът да спре и клетвата ви в понеделник. Обсъждате ли вид вотът да бъде касиран след жалбата ѝ?

- Не обсъждаме и не се тормозим. Живеем в правова страна и всеки може да търси правата си по правосъден път. Той ще реши, само че нашата съвест е чиста.

Всички измами са отвън нашия тим. Ако се стигне до наново броене, има възможност разликата в гласовете да се усили в наша изгода. Предположенията ми са учредени на данни от секции и протоколи, които екипът ни ревизира. Много от безобразията и в двата тура са в мой ущърб, видя се по какъв начин в някои протоколи гласове за мен са записани на други.

А и не видях конкретика при съперниците. Свален pdf файл, който се отваря с Acrobat и се редактират някакви числа. Не разбрах по какъв начин се връща на сървъра на ЦИК редактираният файл, само че … Всеки специалист ще ви каже, че е нулев шансът това да успее в съда.

- С днешна дата и при тези едвам 1,3% разлика не отчитате ли доза наивитет в акцията ви - " обичаме София ", " ние сме тим ", вярвайте, че сме честни?

- Ние в действителност искахме да покажем, че сме разнообразни. И го направихме - не помня някой в България да е печелил избори с положителна акция. В нито един миг не критикувахме съперниците без доказателства и без проект по какъв начин ние можем да създадем нещо по-добре.

Също по този начин не заложихме на безконечен популизъм или река от обещания. Аз давам обещание единствено това, което мога да извърша. Мисля, че по този начин е почтено. Пък и не желая и не мога да се нагърбя с ролята на месията избавител. Не съм подобен и нямам доверие, че има човек, който може и знае всичко. Аз съм мощен в правенето на екипи и тяхното сполучливо ръководство. Как да направя акция, в която смъквам звезди непрекъснато - никой нямаше да ми повярва.

А и даже да е било наивно - България до средата няма да стигне с “всички са маскари”. Ами не, не всички са маскари и разбойници. Има хора, които ги е грижа, на които им пука. Сега бяха малко. На идващите избори след четири години ще са повече. И това ще е голям плюс за София.

- Какво ще извършите за “малкия човек”, за работещите на скромна заплата софиянци, които гласоподаваха против елитите, сглобките, знамето на Украйна на фасадата на общината? Срещу тези, които елементарно съумяват в живота и бизнеса?

- Не се оприличавам в дефиницията “лесно успял”. Постигнал съм всичко с помощта на знанията и опита, които имам. И на здрава работа. Вярвам, че всеки има капацитет и гений и може да го ръководи.

Човекът е в центъра на нашата стратегия за София - жителите са отправната точка. Затова не мога да приема и съзнателно насажданата алена линия, която някои политици поставят сред “малки” и “големи” хора. Ще работя за това да изградим среда, в която е прелестно да се живее. Ще сътворяваме благоприятни условия за всички софиянци - да се развиват тук, стопанската система да се развива по-добре, да получават по-добро възнаграждение. Не би трябвало да има хора и квартали втора употреба. Не би трябвало да се слагат разграничителни линии там, където ги няма.

Ще положа старания да върнем позабравеното възприятие за общественост и да заличим пропагандните настройки, които ни разделят като общество. Това кара децата ни да бягат отсам, а аз желая да трансформира София в град, с който те да се гордеят. Да останат и градят бъдещето си тук. Да имат фантазии и да могат да ги осъществят.

- Готвите ли обзор на публични поръчки? Сега като кмет не се ли безпокоите от “щетата” върху общината, в случай че Европрокуратурата реагира на сигнала, който подадохте?

- Както обещахме по време на акцията, едно от първите неща, с които ще се захванем в общината, е обзор на основни контракти, които администрацията е сключвала. Където се постанова, ще създадем и проверка. Един от главните ни цели и след локалните избори продължава да бъде премахването на порочните практики за избор на едни и същи реализатори и компании. Да има действителна конкуренция на хрумвания, качество и най-много надзор за тяхното осъществяване. Ще рестартираме системата и това освен че няма да бъде “щета” за общината, а ще върне доверието в администрацията.

Ние се изправихме против един циничен модел, който господства от години и е комфортен за необятен кръг хора, свързани с предходното ръководство. И няма да спрем дотук. Нямаше по какъв начин да не реагираме против злоупотребите, за които подадохме сигнал в Европрокуратурата. Те са разказани в отчета на Агенцията за държавна финансова ревизия, който изискахме по реда на Закона за достъп до социална информация. В половината от тестваните публични поръчки на Столичната община за интервала 2018 година - 2021 година за ремонт на централната градска зона има основни нарушавания, както и открити знаци за машинация.

Дори и да би трябвало София да връща пари поради сигнала, който подадохме, това ще е явен знак, че не толерираме ниското качество и неприятното осъществяване. Не може да има повече ремонт на ремонта. Ще има първокласен ремонт от първия път. И това важи с цялостна мощ за всичко, което ще се случва в София. Няма късмет да покрием областен кмет, който не си прави добре работата. Защото той е обществен чиновник и служи на софиянци. Ако може - супер. Ако не - неприятно, няма да има приемливост.

- Вече знаем доста за политическото ви семейство, само че нищо за вашето лично, отвън биографията на дядо ви и родителите…. Щом желаете доверието на софиянци, ще им се доверите ли да ги запознаете със своите дъщери и брачна половинка? Впрочем, “разведоха” ви в кампанията…

- На фона на цялата акция - всичко, което се изписа против мен, против Борис Бонев, против претендентите ни за районни кметове, това, че децата ми в огромна степен бяха пожалени, е някакъв плюс. Появиха се единствено някакви техни фотоси от ваканции. Мисля, че и госпожа Григорова доста се притесняваше от това, тъй като сподели, че не желае възгледите на щерка ѝ да бъдат употребявани по какъвто и да е метод. Тоест останала е някаква нормалност.

Знам, че има медии, които непрекъснато търсят парченце информация, от която да създадат сензация. И това е извънредно, тъй като животът на дъщерите ми си е техен и няма нищо общо с това, че се кандидатирах и станах кмет. Той към този момент стана по-сложен, тъй като внезапно се оказа, че не могат да са естествени младежи, да вървят на всички места, да се снимат и да качват селфита в инстаграм.

Г-н Хекимян също беше пострадал от сходни безумия. Г-н Николов - също. Това е пъклен ниско равнище. И политиците също имат виновност - те би трябвало да показват, че можем повече. А не да се държат като деца и да замерят съперниците си с неща, които са прочели в жълтата преса. Това не е политика, това е махленска клюкарница.

- Станахте 4-ият по държавния протокол човек у нас, би трябвало ли кметът на София да излиза от рамките на “градската” политика и по какъв начин?

- Не мисля, че кметът на София има избор. Той ръководи 1,6 млн. души и 30% от стопанската система на България. София генерира над 40% от Брутният вътрешен продукт на страната. Той е индивидът отпред на столицата - градът, който би трябвало да дава образец. Това значи, че би трябвало да има позиция, без значение дали е известна, или не. Означава и че би трябвало да се бори за неща, които имат потребност от поддръжка в Народното събрание - като смяната на Общия организационен проект. Или смяна на закон - както ще желаеме да се случи с концепцията ни за “черни списъци” на компании, които не се оправят добре с публичните поръчки.

Но най-хубавият метод да излезеш отвън рамките на градската политика е със запаметяващ се образец. Заговори се за Троян. Сега си представете, че София даде добър образец, който стигне освен до всяко кътче на България, само че и оттатък границите ни. За такива истории би трябвало да работим.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР