Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение,

...
Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение,
Коментари Харесай

МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството

Проблемите в Министерство на вътрешните работи може да идват не от неверно осъществяване, а от погрешно сложени задания. Тази констатация е направена във функционалния разбор за рационализиране модела за ръководство в Министерство на вътрешните работи.

Още през февруари стана ясно, че държавното управление има желание да преформатира структурата на Министерство на вътрешните работи, като за задачата на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) е поръчан анализ, като на по-късен стадий се чака рекомендации да бъдат направени и от Световната банка. 

От документи, с които OFFNews разполага, излиза наяве, че политическото управление на Министерство на вътрешните работи е достигнало до прозрението, че проблемите във ведомството може да идват не от неприятно осъществяване, а от погрешно дефинирани от ръководителите задания. Наложило се е визията за смяна в метода на ръководство и за това, че промените във вътрешното министерство не се заключават до усъвършенстване на личния състав - съкращения или където има потребност - назначения. 

Документът подчертава на управническите проблеми и това дали поставените задания подхождат на изискванията за работа, които се основават на персоналния състав за осъществяване на уговорките му. Като проблем в него е посочено и неналичието на успеваемост при харченето на бюджета. Анализът е посочил и неравномерно систематизиране на администрацията, която тук-там е раздута, а на други - незадоволителна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е на мнение, че администрацията е задоволително раздута. Анализът демонстрира, че близо 24 % от заетите в Министерство на вътрешните работи са на постове в администрацията, което слага ведомството преди всичко по брой служители измежду останалите министерства. Към 26 април 2018 година общият брой на чиновниците от профилираната администрация е 4611 души. Служителите на общата администрация са 6942, като към тях се причисляват и чиновници по трудови правни отношения - най-вече личен състав за спомагателни действия - чистачи, склададжии, водопроводчици и каналджии и гледачи на служебни кучета.  

Това е и повода да бъде изработен спомагателен функционален разбор на всяко едно звено в системата и неговата ефективост. В отговор на депутатско запитване Радев уточни, че в случай че се наложи понижаване на администрацията, съкращенията ще бъдат направени.

" Още, когато пристигнах в Министерството на вътрешните работи, ние със синдикатите се разбрахме, че ще създадем подобен структурно-функционален модел – първо, обзор на това, и в случай че има по огромна администрация, може да я понижим, в случай че няма или пък са по-малко, може да ги увеличим, изобщо какво да се случва в Министерството. Да не употребявам думата промени, само че тези промени ще бъдат направени, чакаме това да се случи – аз споделих в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата социална поръчка – създали сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи ", разяснява министърът в отговор на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Тодор Байчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР