Проблемите в лабораторията в България, която инспектира износа на Турция

...
Проблемите в лабораторията в България, която инспектира износа на Турция
Коментари Харесай

Как политическата нестабилност в България удари износа на плодове и зеленчуци на Турция

Проблемите в лабораторията в България, която инспектира износа на Турция за европейски страни, предизвикват дълги опашки от камиони на общата граница, което визира локалните компании за експорт на плодове и зеленчуци, заяви Hurriyet Daily News.

Проблемите са от април, само че през последните 10 дни проблемите се задълбочили. Камионите би трябвало да чакат най-малко три до четири дни на граничния пункт Капъкуле. Тъй като доставките се забавят, турските компании експортьори би трябвало да заплащат обезщетения на своите клиенти в Европа.

" Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, само че тогава бяха позволени. Те обаче се появиха още веднъж през август и от този момент не престават ", сподели Юмит Риза Чавушоглу, началник на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие.

Паркингите за камиони и от българска, и от турска страна към този момент са цялостни поради дългото очакване, добави той.
 Километрични опашки по границите: Ето какъв брой коства на бизнеса Шенгенското пространство
Километрични опашки по границите: Ето какъв брой коства на бизнеса Шенгенското пространство

Надути разноски за заплати, гориво и неустойки вършат превоза неефикасен

Основната причина за казуса е политическата обстановка в България, счита Чавушоглу. " През последните 20 месеца се организираха пет пъти избори, само че нито едно държавно управление не беше формирано. Може да има още едно гласоподаване през март и в случай че държавно управление излезе от тези избори, проблемите [на границата] могат да бъдат позволени ", сподели той, отбелязвайки, че камионите чакат минимум четири до пет дни на границата.

" Губим клиенти. Компаниите са в сложна обстановка, изправени са пред санкции ", отбелязва той.

Чавуоглу означи, че в предишното анализът на продуктите се е правил на границата, само че по-късно пробите са почнали да се изпращат в София за инспекция. " Тази лаборатория се ръководи от частна компания и има проблем сред тях и българските чиновници. "
 Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града
Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Реджеп Гюркан изиска да бъде основана комисия за възходящия брой български табели и плакати в града

Производителите в южната провинция Анталия съумяха да усилят износа с 10 %, само че в този момент проблемите там попречват износа, сподели Али Бахар, началник на Търговско-промишлената камара на Анталия.

" Такива проблеми на границата понякога възникваха през последните години, само че бяха решени след намесата на държавните управления, само че те започваха още веднъж. Имаме потребност от непрекъснато решение. Тази седмица ще осведомяваме съответните министерства за проблемите, пред които сме изправени ", сподели Бахар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР