Проблемите в банковия сектор обикновено се дължат на две причини

...
Проблемите в банковия сектор обикновено се дължат на две причини
Коментари Харесай

Банките, които не инвестират в хора и технологии, могат да се превърнат в проблем, смята банкерът Петър Славов

Проблемите в банковия бранш нормално се дължат на две аргументи - или несъответстващ и некадърен мениджмънт, или прекомерно алчни акционери, а в най-лошия случай - и на двете взети дружно.

Думите са на ръководителя на Надзорния съвет на " ПроКредит Банк " ЕАД Петър Славов по време на форума за " Банките и бизнеса ", проведен от " Капитал ".

" За благополучие в последните десетина години в България не сме очевидци на сходни събития ", сподели още Славов. През 2001 година Славов е макроикономист, той е един от главните участници в основаването на ПроКредит Банк (България)* ЕАД и от този момент е част от управлението ѝ.

Според Славов консервативната политика от страна на Българска народна банка като регулатор също способства за устойчивостта на системата(бел.ред в изискванията на растящо кредитиране, Българска народна банка увеличи финансовите условия към банките и минималните наложителни запаси, които те би трябвало да поддържат, при положение на утежняване на икономическата среда).
 Снимка 646053
Фокус на форума тази година бяха рекордната облага на банките, която доближи 3 милиарда лв. още преди края на 2023 година, упованията за гладко повишаване на лихвите у нас и консолидацията на банковия бранш.

Според Петър Славов рекордната облага в бранша е краткотрайно събитие, което е към своя край и има разумно пазарно пояснение.

От една страна банките печелят повече, когато лихвите се повишават, а от друга - високата инфлация способства за изчистването на кредитните им портфейли.
 Снимка 646054
" Българският бизнес в последната година-две имаше и щастието, и проклятието да работи в изискванията на доста висока инфлация. А въпреки това - при ниски лихвени равнища, които не кореспондират с лихвите в европейски мащаб. Това подкрепя по-доброто изчистване на кредитните портфейли и ни спести разноски за амортизация, " изясни банкерът.

Периодът на прогресивен тренд обаче е към своя край, счита Славов.

" Независимо на кой стадий от икономическия цикъл се намираме - ние сме медиатори. И тогава, когато има съответен мениджмънт, който ръководи съгласно тези писани и неписани правила за консервативност, дисциплинираност и поредност - ние няма по какъв начин да сме зле и няма по какъв начин да пострадаме, " заключи макроикономистът.

" ПроКредит банк " ЕАД е известна с това, че не залага на агресивното кредитиране и бързата облага, а на устойчивата възвръщаемост на вложенията във времето.

Финансовата институция e една от първите банки на българския пазар, която вкарва интернет банкирането. Всички обичайни финансови интервенции са вероятни онлайн от години, в това число откриването на сметки на физически и юридически лица.

Фокус на ПроКредит банк са фирмите от дребния и междинен бизнес. Според формалната статистика 90% от компаниите у нас са точно дребни или междинни.
 Снимка 646062
В началото на декември изпълнителният шеф и член на Управителния съвет на ПроКредит Банк Румяна Тодорова получи премията " Банкер на годината " на едноименната медия за бързото намиране на оптимални решения в дигитализацията и трансформацията на банковата активност

" Винаги би трябвало да се преценя в подтекста на обстановката и макроикономическите параметри до каква степен една инвестиция е смислена и до каква степен е подобаваща, само че две са нещата, в които постоянно има смисъл да инвестирате - това са технологии и подготовка на личния състав. За тези вложения постоянно има място, " Славов.

Това е съветът му и към банковия бранш, който в България е мощно конкурентен.

Повече от 20 банки у нас се борят за клиенти измежду население под 7 млн. души. Това усилва натиска към бранша за вложения в цифровизация и подготовка на личния състав.

Според Славов, в случай че една банка не може да си разреши сходни вложения, тя не е съответна на конкуренцията и стартира да работи от ден на ден и повече с периферията на стопанската система, а това рано или късно ще докара до проблем.

" Работейки с периферията на стопанската система, тя стартира да концентрира във себе си проблемите на тази външна страна, и в един миг се трансформира в нещо, което би трябвало да бъде записано - както от останалите участници, по този начин и от регулатора, " счита Славов. Допълва, че евентуалната консолидация в българския банков бранш би трябвало да се проучва и от тази позиция.

Петте най-големи банки държат 80% от активите на българския пазар и множеството от тях към този момент се оглеждат измежду по-малките играчи за нови покупко-продажби и придобивания, стана ясно по време на форума.

Банкерите са единомислещи, че консолидацията на пазара е неизбежна. " ПроКредит Банк " ЕАД обаче не се продава.

" Ние сме дребен състезател спрямо сътрудниците във връзка с размери, само че считам, че сме доста сериозен фактор що се отнася до бизнеса с дребни и междинни предприятия и не се продаваме, " безапелационен е ръководителят на Надзорния съвет на ПроКредит Банк.
 Снимка 646058
Прогнозата му за идната година е за по-високи лихвени равнища, релативно висока инфлация и слаб или негативен стопански напредък.

*ПроКредит Банк България и нейния клон в Гърция са 100% благосъстоятелност на ПроКредит Холдинг АГ, със седалище във Франкфурт на Майн, Германия. ПроКредит Холдинг е компанията-майка на насочената към развиване интернационална група ПроКредит. Повечето банки ПроКредит правят активност в Източна и Югоизточна Европа, само че групата е показана и в Южна Америка и Германия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР