Проблемите, свързани с капацитета за транзит на стоки от Украйна

...
Проблемите, свързани с капацитета за транзит на стоки от Украйна
Коментари Харесай

Какви са проблемите на земеделците ни заради вноса от Украйна? Това коментираха министър Вътев и Микаел Хагер

Проблемите , свързани с потенциала за пренос на артикули от Украйна и по какъв начин да бъдат минимизирани вредите за земеделските производители от основаните несъответствия на пазара – това стана обект на полемика по време на среща сред отрасловия министър Кирил Вътев и Микаел Хагер , шеф на кабинета на вицепрезидента на Европейската комисия /ЕК/ и комисар по търговия Валдис Домбровскис. Срещата е осъществена в Брюксел и е проведена със съдействието на вицепремиера Мария Габриел.

Министър Вътев срещна Хагер със характерните проблеми , които основава засиленият импорт вследствие на експанзията в Украйна. Той изясни усложненията и терзанията, свързани с несъразмерния импорт на нерафинираното слънчогледово олио , изсъхнало мляко и пчелен мед , след въвеждане на ограничаващите ограничения за четири продукта – пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе.

Особен акцент министърът сложи върху неподходящата вероятност , в случай че бъде освободен вносът на слънчогледово семе след 15 септември, когато изтича възбраната на Европейския съюз /ЕС/ за четирите продукта. Министърът ни показа калкулации, които ясно показват, че България ще има сериозен проблем след прибиране на реколтата от слънчоглед . Ситуацията се усложнява съгласно информацията за мощно наранени мощности за преправка на слънчогледово семе в Украйна.

В момента най-важните проблеми, по които следва да се търсят решения, са потенциалът за предпазване и опциите за преправка, както и поддръжка за инфраструктура , която да може да поеме мощно интензивния сухопътен трафик през страната с тежки камиони . Той уточни, че вносът на изсъхнало мляко от Украйна е на дъмпингови цени . На процедура вносът на готовия артикул е по-евтин от българската суровина , което нанася съществени вреди на българските млечни животновъди.

Министър Вътев обърна внимание на обстоятелството, че стандартите , по които се създава в Украйна, не дават отговор на тези в Европейски Съюз и това основава нелоялна конкуренция за българските аграрни производители.

Хагер благодари за самодейността за осъществяване на тази полемика и предложи при започване на идващия месец Европейска комисия да провежда експертна техническа среща на петте най-засегнати странни, а точно – България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, като се включи и Украйна. Целта ще бъде да се обсъдят всички налични данни за производството, складовите наличия, опциите на инфраструктурата за пренос, преработвателните мощности, както и последните развития в Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР