Проблемите с високото кръвно могат да бъдат решени и без

...
Проблемите с високото кръвно могат да бъдат решени и без
Коментари Харесай

Как да свалим високото кръвно с правилната храна

Проблемите с високото кръвно могат да бъдат решени и без използването на лекарства, съобщи пред портала „ Доктор Питер “ кардиологът Мария Бояринова. На първо място би трябвало да се обърне внимание на наднорменото тегло. При затлъстяване се трансформира работата на ендокринната и нервната системи, което води до повишение на налягането.

Наднорменото тегло въздейства и върху равнището на холестерин и захар в кръвна. За да се отслабне, би трябвало да се понижи калорийният банкет, както и да се внимава за водния баланс.

При хипертония не трябва да се злоупотребява с пиенето на вода, предизвести лекарят. Дневната норма в такива случаи е 1,8 л течности през зимата и към половин литър повече през лятото.

Бояринова предлага да се понижи потреблението на сол – не повече от 5 гр. дневно. Тя може да бъде сменена от други подправки като куркума, чесън и кардамон. Освен това е значимо хипертониците да се откажат от мариновани храни, кисело зеле, пушена риба и салами.

От храненето би трябвало да се изхвърлят соковете, сладките храни, йогуртът и сладкишите с извара поради високото наличие на захар.

Кардиологът напомня, че остатъкът на кофеин може да провокира внезапно повишение на налягането.

Въпреки това, съгласно последните изследвания, кафето е обвързвано с дълготрайно позитивно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Затова хората, които пият постоянно кафе, следва просто да лимитират дневната доза до една-две чаши. Вместо кафе може да се пие билков чай, чай от каркаде, в случай че човек няма гастрит или язва, цикория, какао или елементарна вода, предлага експертът, написа Zdrave.to.

Бояринова добавя, че за хипертониците са потребни аеробните натоварвания като каране на велосипед, плуване, бързо вървене. Интензивността на такива тренировки не би трябвало да надвишават пет часа седмично, като към тях може да се прибавят и силови извършения.

Кардиологът акцентира и значимостта на здравия сън – е по-малко от осем часа и да се ляга не по-късно от 22-23:00 часа. Тя прикани да се управлява равнището на стрес, защото в противоположен случай кръвта се насища с хормони, които покачват кръвното налягане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР