Проблемите с ваканционните имоти по Черноморието изглежда няма край. До

...
Проблемите с ваканционните имоти по Черноморието изглежда няма край. До
Коментари Харесай

Вместо дом-мечта на българското Черноморие, руско семейство премина през 9-те кръга на Ада

Проблемите с ваканционните парцели по Черноморието наподобява няма край. До огромна степен те си наподобяват и демонстрират алчността на българските вложители. Руското семейство Петренко, което има жилище в комплекс " Хелиос бийч Апартаментс " в Поморие, е следващото, което има проблеми по морето. Проблемът при тях е с така наречен такса за обслужване - това е грациозен механизъм за източване на парите на притежателите. Прилага се в съвсем всички комплекси, където главните клиенти са чужденци, написа " Флагман ".

Те са закупили летния си дом-мечта в първокласния комплекс, построен от две компании с богат опит в туристическия бизнес " Тера тур сервиз " ЕООД и " БКС Брезник " ЕООД. През първите години заплащат таксите на въпросните компании, само че притежателите считат, че събираната сума за поддръжка на зелените площи и басейна е голословно висока.

Заради това, съгласно Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, те организират общо заседание и вземат решение сами да поддържат тревните площи и комплекса. Разбира се въпросните компании не са удовлетворени от това решение и жалят процедура в съда.

За къс интервал комплексът остава без защита, а през това време се случват необясними неща. Изведнъж стартира да се краде - тарашени са няколко жилището, отмъкват се куп движимости на притежателите.

В началото на предишното лято, когато стартира сезонът, притежателите се връщат тук, само че заварват празен басейн, замърсен двор, изсъхнали зелените площи. Виждайки грозната панорама те стартират сами да се грижат за общите елементи.

По това време поддръжката на комплекса официално, се поема от " Хелиос бийч апартаментс " ЕООД, ръководено от Марина Мутафян. Тя нападна в Районния съд в Поморие всяко решение на притежателите и съумява да неодобрява прехвърлянето на ръководството.

„ Мутафян твърди, че общите събрания би трябвало да се проведат в 12-те секции, а освен в 7, както се организира. Целта на всички тези дейности е една – в Комплекса да не може да бъде учредена Етажна благосъстоятелност и притежателите да бъдат принудени да подписват нотариално-заверени контракти за Управление с компанията й - " Хелиос бийч апартамънтс " ЕООД ", безапелационни руснаците.

Г-жа Мутафян назовава себе си вложител, а в действителност нейната компания е записана едвам на 29 февруари м.г.. и не е страна в капиталовия развой за построяването на Комплекса и затова това сдружение не може да бъде вложител по смисъла на член 2 от ЗУЕС, считат съветските притежатели на комплекса.

Това обаче е нищо с проблемите, с които те се сблъскват след това. По думите им през предходната година Мутафян понижила размера на паркинга. Собствениците незабавно осведомят прокуратурата, която обаче отхвърля жалбата им с претекст, че те не са наранена страна и нямат съображение да се жалят.

В това време Мутафян продава частта с басейна на друга компания, стопанисвана от нейния брачен партньор, като предава правото на прилагане и ръководство на парка в комплекса. В нотариалния акт е записано също по този начин, че Комплексът е от затворен вид, а басейнът и оборудванията към него са безспорна благосъстоятелност на „ Хелиос бийч апартамънтс " ЕООД.

Стига се до такава степен, че Мутафян твърди пред притежателите, че вътрешният парк, построен върху покрива на паркинга, е земя и затова е нейна благосъстоятелност и никой няма право да стъпва тав.



Проверка демонстрира, че в нотариалните актове на никое място не е записано, че комплексът разполага с басейн, което в действителност го трансформира в земя, дял от общите елементи. Използвайки този пропуск Мутафян получава официално позволение за градежа на ограден ъгъл за отдих-басейн. Ако обаче бъде ограден, то той ще запуши входа на паркинга и достъпа до него.

Друг факт, който също смущава притежателите е, че от ВиК отхвърлят да трансферират партидата за вода на етажната благосъстоятелност, с претекст, че партидата може да бъде записана единствено на притежателя на земята.

Отново през лятото на 2016 се стига до такава степен, че компанията, поддържаща комплекса поръчва да бъдат изрязани всички кабели на електричеството и интернет, които обслужват комплекса. От този проблем се ражда различен, който е обвързван с доставчика на интернет, който си търси сметките за потреблението му, макар че кабели там няма.

Руското семейство, както и притежателите на другите жилища към този момент не устоят на непрекъснатия шантаж, на който са подложени. " Искаме, когато идваме в България, да си почиваме и да вървим на море, а не да обикаляме по институции и съдилища, само че тук царува голяма корупция ", споделиха руснаците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР