Проблемите с туристическата реклама на България са познати до болка

...
Проблемите с туристическата реклама на България са познати до болка
Коментари Харесай

„Експертиза под критичния минимум“: Има ли нужда България от Министерство на туризма?

Проблемите с туристическата реклама на България са познати до болежка на всички. Дори и хората, които не наблюдават тематиката, знаят, че рекламните клипове, с които България се показва на непознатите пазари, не се обновяват регулярно. Цялостна тактика за развиване на бранша липсва, а разбор на обстановката съвсем не се прави. В същото време браншът и институциите се чудят в края на всеки сезон за какво туристите ги няма.

Отговорната институция за маркетинговата тактика на страната е Министерството на туризма, сега ръководено от Зарица Динкова. За страдание обаче ведомството демонстрира цялостно безгрижие и индиферентност към казуса.

Нито отрасловата комисия към Народното събрание, нито някой от постоянните министри на туризма досега демонстрират интерес към нашето предложение за основаването на маркетинг организация за дестинация България. Не сме в радара им “, споделя в диалог с Economic.bg Мартин Захариев, зам.-председател на Националния ръб по туризъм (НБТ).

Коментарът му идва във връзка туристическо събитие с присъединяване на посланика на Нидерландия в България, пред който екипът на НБТ показа концепцията си за основаването на въпросната организация.

Всъщност, тази концепция не е по никакъв начин нова. Тя е още от времето на Николина Ангелкова като министър, само че никой не преглежда предлагането “, споделя Захариев.
История напроблема
Преди към пет години Националният ръб по туризъм изготви по европейска стратегия повсеместен законопроект, който на практика разписва и стимулира по какъв начин се прави Национална туристическа организация, следвайки опита на шест европейски страни.

В България функционалностите на Национална туристическа организация са поети напълно от Министерството на туризма. Неговата работа се подкрепя само от така наречен Национален съвет по туризъм, който има единствено консултантски функционалности, без неговите решения да са наложителни.

От разбора, който изготвихме, който беше близо 100 страници, се стигна до извода, че административният, изобретателният и кадровият потенциал на отрасловото министерство не е задоволителен за осъществяването на такива действия (бел. ред. – свързани с ефикасен маркетинг) и по тази причина считаме, че основаването на такава организация е значимо “, споделя Захариев.

За да се сътвори сходна организация обаче са нужни законодателни промени, които по думите на зам.-председателя на НБТ, са от дълго време готови и създадени, само че сега „ хващат прахуляк в нечие чекмедже “.  

Няма потребност да срещаме настоящия министър с нашите предложение, защото нейната експертиза е под сериозния най-малко. Очаквам развиването на политическата обстановка в страната, идните балотажи и вероятно идната ротация. При едно по-благоприятно стичане на събитията, ще сложим този въпрос “, прецизира Мартин Захариев.
Новата скица за реклама
Сегашният министър на туризма Зарица Динкова разгласи през септември, че трансформира радикално тактиката на ведомството за рекламиране на Българското Черноморие. Ведомството отвори за кандидатстване процедурата „ Програма за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в България “. Идеята е да се сътвори публично-частно партньорство сред локалните управляващи и страната, като за задачата Министерството на туризма отделя 5 млн. лева от бюджета на ведомството.
 Зарица Динкова По нова тактика: Туроператори и общини мислят рекламата на Черноморието
Според Мартин Захариев обаче това е просто „ кърпене на едно скъсано одеяло “.

На въпрос: каква ще е функционалността на Министерството на туризма, в случай че бъде основана маркетинг организация за дестинация България?, Захариев отговори, че ведомството ще е належащо за разпределянето на концесиите на морските плажове, категоризацията на хотелите. Но при положение, че се създадат някакви законови промени, може и да бъдат конфискувани огромна част от отговорностите на ведомството и то на процедура да стане неефикасно. На този стадий обаче то е единственият орган, който дава отговор за всичко това, а и за националната реклама.

Според зам.-председателят на НБТ основаването на една огромна организация, която да управлява целия развой по рекламата на страната, би обединило и целия отрасъл, който сега е извънредно разлъчен и единствено ръководещите печелят от това.

Проблемите в бранша са извънредно доста. На всички е ясно, че ефикасният маркетинг на националния туристически артикул е в безспорна рецесия и колапс. Липсва държавна политика в националния маркетинг на дестинацията “, споделя Захариев.

Докога обстановката ще е такава и още какъв брой ще издържи бранш " Туризъм " да се движи по инерция, не е ясно. Но сигурно напредък по инерция не се реализира.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР