Проблемите с инфраструктурата и „В и К” канализация в китния

...
Проблемите с инфраструктурата и „В и К” канализация в китния
Коментари Харесай

Омагьосаният кръг на ремонтите в „Панчарево”

Проблемите с инфраструктурата и „ В и К” канализация в китния столичен регион Панчарево са симптоматични и за други кметства на територията на Столична община. Но като опре въпросът за решаването им, се влиза в една порочна серпантина и обаян кръг. Има изход от тях и зависи единствено от положителната воля и организация на работа в общинските структури.

Предходната седмица наши читатели припомниха за проблемите в Панчарево с разрушените улици, неприятната канализация и неритмично сметоизвозване, за които писахме. Хората от региона неколкократно стачкуваха интензивно, блокираха „ Самоковско шосе” поради тези неволи. И против това, че никой не им обръща внимание, на всички места срещат чиновническо надменност. Все по-често и с носталгия те си разменят снимки на Панчарево отпреди 50 години.



Обърнахме се за отговори на въпросите им към районния кмет, определен от самите тях – Димитър Сичанов. Той обаче не пожела да разяснява и непосредствено ни препрати към Столична община. Част от въпросите в действителност не са в неговото можене, само че друга – са. И, в случай че за всичко ще би трябвало да трансферира отговорността като парещ картоф в дланите на СОС и кмета Фандъкова, то защо тогава въобще да има областен кмет?!

Оказа се, че има благоприятни условия да се излезе от омагьосания кръг на прекачване на отговорностите и да се поработи съществено, с цел да се решат проблемите на софиянци, живеещи в Панчарево и в други закъсали откъм инфраструктура региони.

„ Столична община сега кандидатства по Оперативна стратегия „ Околна среда” за финансиране за създаване и реорганизация на „ В И К” инфраструктурата. Очакваме към 180 млн.евро безплатна финансова помощ”, разясни зам.-председателят на непрекъснатата комисия по инфраструктура в СОС Симеон Славчев от „ политическа група 5”. Според него е доста значимо къде ще бъдат ориентирани тези средства. В момента се създават районна прединвестиционна стратегия и изследване, които ще дефинират целите къде да бъдат влагани тези средства.

Предложението им ще бъде за инфаструктурите и „ В и К” в Панчарево и „ Манастирски ливади”.

„ Друга опция е, посредством „ Софийска вода” и спомагателното съглашение към контракта за концесия, подписано неотдавна. Направихме работна група и към 1,6 година преговаряхме с сдружението. В съглашението е заложена опция компанията всяка година да влага в планове, които Столична община им уточни. За тази година е планувано да се вложат към 1,5 млн.лв. в инфраструктурни обекти. Докладът е квалифициран от кмета госпожа Йорданка Фандъкова”, посочи Славчев.

В него обаче са заложени поправки в централна градска част на София – по ул. „ Иван Вазов” и по бул. „ Васил Левски”.

Докладът за спомагателните средства обаче към момента не е обсъждан в комисии, а процедурата изисква тъкмо противоположното – първо да се гледа в отрасловите общински комисии и след това да се внася на съвещание в съвета. Така се влиза отново в обаян кръг.

„ Съществува и третата опция за подкрепяне на кметствата и тя е непосредствено през бюджета на Столична община. Досега този значим бюджетен закон се приготвяше от администрацията и се гласуваше от СОС. Ние предлагаме всяка от комисия да излезе със свои оферти за целите в харчовете на общите пари, да се събере на съвещание управлението на съвета, плюс представители от всяка комисия и да се направи рамка за 3 и за 5 години, с цел да се знае всяка година кой от регионите какво ще получава. Също по този начин се дефинират секторните политики – да вземем за пример тази година приоритет ще е образованието и повече пари се влагат там. Следващата да е превоз и така нататък За страдание това към момента не е сработило и ние в този момент на първата ни сесия ще попитаме какво се случва. Имаше работна група от всички политически сили, която излезе с това предложение. През бюджета има неповторима опция да се влага системно в регионите и те да се развиват”, е безапелационен общинският консултант от „ ПГ-5”.

Факт е, че районните кметове са директно определени, само че нямат финансов механизъм за решение на локалните проблеми.

Затова господин Славчев и сътрудниците му ще предложат до 20-30 на 100 от приходите във всеки регион да си остават на тяхно разположение, с цел да могат да работят и да се развиват. Да притеглят вложения и да развиват бизнес.

От интензивността на всеки един кмет зависи дали ще реализира включването на частни вложители в общинските каузи. Такъв механизъм съществува. Така че, в случай че не се случва някъде, за това няма никакво опрощение и не е редно да се трансферира всичко на Столична община. Все отново районният кмет си получава заплатата, без значение дали се бори и е деен.

Осигуряват му я данъкоплатците. И те са в правото си да питат, да стачкуват, когато улиците им са разорани, канализацията се излива в красивото езеро, а сметтта не се извозва. За последното кметът е директно виновен и няма по какъв начин да се оправдава. Още повече, че има механизъм за влияние върху почистващите компании, които би трябвало да извозват по график.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР