Проблемите с достъпа до жилища в Германия нараства главоломно. Поради

...
Проблемите с достъпа до жилища в Германия нараства главоломно. Поради
Коментари Харесай

Хората напускат заради високи наеми

Проблемите с достъпа до жилища в Германия нараства стремглаво. Поради забележителното нарастване на месечната лихва част от наемателите в Берлин се принуждават да се изселят. Като цяло доста германците наемат жилища много по-често, в сравнение с столичани в редица западноевропейски страни. Исторически партньорството сред държавния бранш, чрез дотации и частните бизнесмени способства за стабилизиране пазара на наемни равнища. Това точно караше множеството германци да предпочетат покупката пред наема на апартамент. В последно време обаче обстановката се промени. Достъпните оферти на пазара са все по-малко, а наемните равнища в огромните немски градове порастват и то бързо. В същото време се строи по-малко, следи се забележителен растеж на имигрантите и завишаване на условията за енергийна успеваемост.

Известният закон Mietpreisbremse или Закон за нарушение на наемните равнища, влезнал в действие през 2015 година забрани растеж на наемите повече от 10% на година. Той обаче мъчно се съблюдава в огромните градове, където търсенето е високо. Той бива заобикалян по няколко метода. Така да вземем за пример, в случай че притежателят харчи над 1/3 от цената на новопостроеното жилище за неговото поддържане, законът не го визира. В резултат притежателите покачват рентата и това принуждава от ден на ден наематели да напущат.

В Германия има към 1.25 млн. обществени жилища. Годишно за 40 000-50 000 от тях отпада статута на обществено жилище, само че това не води до усилване на предлагането на свободния пазар. Към 1990 година във Федерална Република Германия да е имало близо 3 млн. обществени жилища.

Най-силно казусът се усеща в Берлин. Там популацията пораства с 40 000 души на година. С 46% са се повишили наемните равнища от 2009 година до момента. Много от новите наематели прекарват уикендите в търсене на подобаващото жилище, като се съревновават с над 50 евентуални клиенти в бързо облагородяващите се региони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР